03.07.06. Prijava zbog izranjavanih konja u Bregani

| More

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U ZAGREBU
Ul. Grada Vukovara 84
10000 Zagreb

Podnositelj:
PRIJATELJI ŽIVOTINJA
Gundulićeva 21a, 10000 Zagreb


temeljem čl. 260 st.1. KZ-a podnosi sljedeću

KAZNENU PRIJAVU

Protiv: D. J., Donji Macelj


Radi: pokretanja kaznenog postupka za kazneno djelo MUČENJA ŽIVOTINJA, opisanog u čl. 260. st.1. Kaznenog zakona

Obrazloženje:

Nakon brojnih dojava građana unazad nekoliko mjeseci o stravičnom prizoru izranjavanih konja koji svakodnevno vuku drva iz šume za Šumariju Samobor, aktivisti udruge Prijatelji životinja obišli su 26.6.2006. ruševnu štalu uz cestu kod Bregane iza Eko sela, koja jedino prema hrpi gnoja izgleda kao da je ’nastanjena’. U štali su zatekli šest konja sa živim ranama po svojim izmučenim tijelima, a koliku patnju proživljavaju vukući drva vidi se po njihovim praznom beživotnom pogledu. Otvorene rane na njihovim mršavim tijelima svaki dan nanovo krvare od trenja znoja, prljavštine i teškog tereta kojeg su prisiljeni nositi. Preko tijela su im prebačene već potpuno krute deke i sedla za vuču, na koja im vežu teška drva koja do same granice izdržljivosti moraju vući iz šume. Iz otvorenih rana na tijelima konja vidljivo je da ih vlasnik D. J. svjesno i namjerno zbog profita kontinuirano kroz duže vremensko razdoblje izlaže užasnim mukama, prisiljavajući ih na svakodnevni rad kojim im opetovano nanosi veliku patnju i bol. Otvorene rane ne mogu zacijeliti kada se na njih stavljaju sedlo i drva, koji dodatno povećavaju rane, čime D. J. svjesno muči životinje. Konji su vlasništvo D. J., s registriranim obrtom naziva Promet Jurić, drvo, sječa i izvlačenje.

Napomena:

Pored toga što je osumnjičenik D. J. prekršio čl. 260. st. 1. Kaznenog zakona, prekršio je i odredbe:

- članka 5. točke 1. Zakona o dobrobiti životinja, kojim 'posjednik životinje ne smije prisiljavati životinju na rad i napore koje ona, zbog svojega uzrasta ili stanja, ne može podnijeti ili koji nadilaze njezinu snagu'.

Prijedlog:

Podnositelj traži da Općinsko Državno odvjetništvo pokrene HITNI kazneni postupak protiv D. J. i da o tome pismeno obavijesti podnositelja.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting