17.09.21. Nadzor nad Gradom Novalja

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Sektor veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Policijska uprava ličko-senjska
Ulica Hrvatskog sokola 2,
53 000 Gospić

Predmet: Nadzor nad Gradom Novalja radi kršenja odredbi iz Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) i Zakona o lovstvu (NN 99/18, 32/19, 32/20)

Poštovani,

Udruzi Prijatelji životinja obratilo se više građana zabrinutih zbog ubijanja pitomih koza u naselju Metajna, Grad Novalja na otoku Pagu koje se dogodilo u neposrednoj blizini naselja.

Dana 15. rujna u naselju Metajna po nalogu lokalne vlasti ubijeno je šest koza u vlasništvu gđe. T. D. Prema tvrdnjama svjedoka, koze su ubijene puškama u neposrednoj blizini šetnice uz plažu u jutarnjim satima gdje se turistima onemogućio prolazak zbog navedenog događaja.

Vlasnica je od lokalne vlasti početkom godine zatražila pomoć radi istih koza koje su većinu vremena slobodno šetale na obližnjem brdu Zaglavi kako bi ih se ulovilo i predalo nekoj udruzi za zaštitu životinja ili skloništu kako bi bile zbrinute da ne rade štetu, ali da budu na sigurnom. Nije niti u jednom trenu dopustila njihovo ubijanje, a o odluci da će ih se ubiti nije bila niti informirana.

Od strane komunalnog redara dobila je informaciju da je ubijanje koza naloženo od strane Državnog inspektorata.

Budući da su koze bile pitome i nisu predstavljale nikakvu opasnost za građane te da ih se ubilo puškama u neposrednoj blizini naselja, zanima nas tko je donio odluku o njihovom ubijanju i na temelju kojih propisa, budući da se time izravno krši Zakon o zaštiti životinja i Zakon o lovstvu.

Molimo Vas da provedete nadzor je li Grad Novalja postupio sukladno zakonima i ostalim propisima te da nas obavijestite o utvrđenom stanju i mjerama koje ste poduzeli.

S poštovanjem,

Lorena Herceg
Prijatelji životinja

Prijava poslana 17. rujna 2021. na e-mail: online-prijave@dirh.hr i licko-senjska@policija.hr

Odgovor Policijske uprave zaprimljen 6. listopada 2021.:

odgovor policijske uprave [ 868.04 Kb ]

odgovor policijske uprave [ 823.60 Kb ]

Odgovor Veterinarske inspekcije:

odgovor inspekcija-koze [ 94.32 Kb ]odgovor inspekcija-koze [ 106.38 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting