10.01.05. Prijava Veterinarskoj inspekciji - Galerija Klovićevi dvori

| More

VETERINARSKI URED GRADA ZAGREBA
n/r g. Željko Devčić
Av. Dubrovnik 12
10000 Zagreb

PRIJAVA

Poštovani gospodine Devčić,

želimo Vas izvijestiti o neprimjerenom držanju i postupanju prema životinjama radi iskorištavanju u svrhu 'umjetnosti' u galeriji Klovićevi dvori (Jezuitski trg 4), a u sklopu održavanja izložbe 'Enigma objekta', koja traje od 17. prosinca 2004. do 20. veljače 2005.

Prema dojavi građana našoj udruzi, jedan od eksponata u mračnoj prostoriji čini 7-8 akvarija sa zlatnim ribicama, iza kojih se na ekranima neprekidno izmjenjuju razni, što se boja i tempa izmjene tiče, agresivni prizori. Sve su ribice nagurane na prednje staklo akvarija i, kako je opisao posjetitelj izložbe, 'u vidnom strahu', a nekoliko ih je nepokretno plutalo po površini. Posjetitelj izložbe, koji nas je izvijestio o ovom slučaju, razgovarao je s jednom od djevojaka koje tamo rade i ona mu je rekla da svaki dan dolazi nova pošiljka ribica, jer u jednom danu sve one umru.

Smatramo neprihvatljivim korištenje životinja u promidžbene svrhe 'umjetnosti' na način da ih se prisiljava na neprirodno ponašanje i da ih se drži u nezadovoljavajućim i ponižavajućim uvjetima, koji rezultiraju njihovom smrću. Članak 5 i članak 23 postojećeg Zakona o dobrobiti životinja predviđaju sankcioniranje takvog korištenja životinja. O svemu smo izvijestili i medije, koji također očekuju očitovanje Vaše inspekcije o cijelom slučaju.

S tim u svezi molimo Vas da hitno ispitate čitav slučaj i poduzmete odgovarajuće mjere za pomoć životinjama i sankcioniranje ovakvog postupanja prema životinjama. Izložba traje do 20. veljače, ali Vas molimo da reagirate što prije kako biste zaustavili daljnje svakodnevno ubijanje ribica. Radno vrijeme za posjetitelje je od utorka do nedjelje između 11 i 19 sati.

Unaprijed Vam zahvaljujući, molimo Vas da nas pismenim putem obavijestite o izvješću veterinarske inspekcije.

S poštovanjem,

Luka Oman
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 10. siječnja 2005.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting