Kampanja 'Za Hrvatsku bez krzna' 2008.-2009.

| More
Nastavak kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' u 2008. i 2009. godini

13. veljače 2008. godine Prijatelji životinja održali su drugi po redu prosvjed protiv kineske industrije krzna ispred ispred Kineske ambasade u Zagrebu. Naglasak ovog prosvjeda stavljen je na zakonsku zabranu uvoza i prodaje krzna od pasa i mačaka u Hrvatskoj prema direktivama EU prema kojima takva zabrana već postoji.

Ovom prosvjedu protiv brutalnosti kineske industrije krzna pridružili su se i psi kako bi zajedno sa svojim skrbnicima pozivali na nenošenje bilo kakvog životinjskog krzna i modnih dodataka kao i bojkot Olimpijskih igara u Pekingu, a očekujući zakonsku zabranu uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatskoj.

Slijedeći stope svoje prethodnice Fani Stipković, i najpopularniji hrvatski pjevač Luka Nižetić priključio se kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna' razodjenuvši se za plakate koji su bili postavljeni od 29. siječnja 2009. u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Šibeniku, Dubrovniku, Puli, Đakovu, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici, Labinu i Zadru. Za vizualno rješenje plakata zaslužan je Viktor Drago, dok je autor fotografije Duško Vlaović.

Promocija i predstavljanje glavnog cilja kampanje s Lukom Nižetićem pod nazivom 'Reci ne krznu sad i zauvijek' održala se 3. veljače u zagrebačkom klubu Gjuro 2. Na promociji su Luki potporu dale njegove kolegice Ivana Kindl, Jelena Radan, Lea Dekleva, Meri Jaman i Anita Valo. Luka Nižetić je za ovu kampanju izjavio: 'Čast mi je što mogu na ovaj način pomoći udruzi Prijatelji životinja u borbi za prestanak ubijanja životinja za krzno. Ljude treba svakodnevno informirati i podsjećati na strahote koje se rade životinjama za potrebe modne industrije. Krzno nema opravdanja, o tome ne treba šutjeti već glasno reći NE.'

Performansom na karlovačkom korzu 12. veljače, Prijatelji životinja su pozvali i Karlovčane da odbace krzno i priključe se nacionalnoj kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna', ali isto tako i da dođu na veliki prosvjed protiv krzna u Zagrebu 28. veljače 2009. Istoga dana održala se i video projekcija i predavanje u Centru za mlade na temu 'okrutnog odijevanja', a na izlaganju su bile dotaknute i druge teme vezane za zaštitu i prava životinja.

U četvrtak, 19. veljače, aktivisti Udruge izveli su u Osijeku sličan performans pod nazivom 'Krzno smrdi', kada su noseći gas maske prošli osječkim korzom i Trgom slobode vukući lancima 'krvave' bunde i prikazujući video snimke životinja s farmi krzna. Istoga dana u 20 sati održano je javno predavanje na temu 'okrutno odijevanje' uz video projekciju filma 'Njihova budućnost je u vašim rukama' u CNC Osijek - Klub mladih.

Performans 'Krzno smrdi' održao se i na korzu u Slavonskom Brodu u petak, 20. veljače 2009. u 12 sati.

Veliki prosvjed protiv krzna, na kojem se uz 200 prosvjednika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Njemačke pojavio i Luka Nižetić, održao se u Zagrebu, 28. veljače. Ove godine prosvjed je bio tematski vezan za zakonsku zabranu uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatsku.

Uspješnu realizaciju ovih prosvjeda, kao i same kampanje, možete pomoći i novčanom donacijom koja nam je nužna za pokrivanje troškova poput izrade letaka, transparenata i ostalog. Za više informacija kliknite ovdje.

Vezane teme

Za Hrvatsku bez krzna [ 51.78 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting