12.02.09. Ne ubijanju životinja zbog krzna

| More

Prijatelji životinja u Karlovcu javnom akcijom poručuju 'ne' krznu i najavljuju predavanje i video projekciju

- Prijatelji životinja akcijom i predavanjem pozivaju Karlovčane na veliki prosvjed protiv krzna 28.2. u Zagrebu

Aktivisti udruge Prijatelji životinja u četvrtak, 12. veljače 2009. u 14 sati izvest će na karlovačkom korzu performans pod nazivom 'Krzno smrdi', kojim žele pozvati građane da osude ubijanje životinja zbog mode i glamura i pridruže se međunarodnom prosvjedu protiv krzna koji će se održati 28. veljače u Zagrebu.

Prijatelji životinja pozivaju građane na predavanje uz video projekciju koje će se održati istoga dana, u Centru za mlade na Gazi, Struga 1, u 18 sati. Uz temu 'okrutnog odijevanja' na izlaganju će biti dotaknute i druge teme vezane za zaštitu i prava životinja poput uvijek aktualne teme napuštanja životinja i njihovog zbrinjavanja. Na izlaganju će biti vremena za odgovore na pitanja, a nastojat će se potaknuti i aktiviranje građana za životinje u Karlovcu i okolici.

Svake godine preko 75 milijuna životinja pati i umre zbog trgovine krznom. Najveći broj životinja uzgaja se na farmama krzna, gdje ih, nakon što provedu živote u malenim prljavim kavezima, ubijaju gušenjem plinom, elektrokucijom, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova ili pak guranjem usijanih željeznih šipki u njihove anuse.

Životinje uhvaćene zamkama u prirodi smrzavaju se na hladnoći ili skapavaju od vrućine, bespomoćne pred napadima grabežljivaca. One koje prežive, lovci gaze, dave, utapaju ili zatuku kako bi izbjegli zamrljati krvlju njihovo krzno. Milijuni 'neželjenih' životinja poput pasa, ptica, mačaka, zečeva ili vjeverica također se uhvate u zamke te umiru u agoniji.

Nošenje krznenih kaputa i krznenih dodataka na odjeći treba odbaciti i ostaviti prošlosti kao dio primitivnog naslijeđa. Danas, kada obilujemo kvalitetnim i ekološki znatno prihvatljivijim materijalima koji su puno privlačniji i griju bolje od životinjskih, neprihvatljivo je opravdavanje ubijanja životinja zbog odijevanja. Također, životinjsko krzno, da bi se očuvalo, potrebno je obraditi otrovnim kemikalijama i potrošiti velike količine vode.

Od 1. siječnja 2007. hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjen je uzgoj životinja za krzno s prijelaznim razdobljem od deset godina, a daljnji cilj kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' jest zabraniti prodaju odjeće i obuće od životinjskoga krzna.

Akcija u Karlovcu protiv krzna 1 [ 113.42 Kb ]Akcija u Karlovcu protiv krzna 2 [ 91.62 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting