24.01.04. Recimo NE krznu!

| More

Prijatelji životinja u Sisku prosvjeduju protiv nošenja životinjskog krzna

Nakon prosvjeda po hrvatskim gradovima Prijatelji životinja prosvjedovat će protiv krzna i u Sisku. U subotu, 24.1.2004. u 11:00 sati, u Ulici S. i A. Radića aktivisti udruge Prijatelji životinja će uz letke i transparente prosvjedovati protiv industrije krzna i odijevanja okrutnošću.

U sklopu protesta bit će izveden i kratki performans protiv nošenja životinjskog krzna kojega će izvesti Robert Franciszty, poznat po performansu spaljivanja krzna u Zagrebu i drugim nastupima za prava životinja.

Prijatelji životinja žele prosvjedom skrenuti pozornost javnosti na primitivnost i okrutnost nošenja životinjskog krzna te potaknuti na odijevanje uz suosjećanje prema životinjama.

Životinje se u prirodi hvataju nazubljenim čeličnim klopkama koje im probadaju šape i tijela te pate satima i danima prije nego što im lovci razderu prsa ili slome vratove. U zamkama ostaju i mnogi psi, mačke i ostale životinje uhvaćene 'greškom'.

Životinje na farmama krzna žive u užasnim uvjetima. Životare u malim skučenim žičanim kavezima bez mogućnosti kretanja. Većina tih životinja u prirodi prelazi desetine kilometara dnevno i ima iznimno osjetljiv njuh, dok na farmama živi u kavezu iznad vlastitog otpada. Neke od njih u takvim uvjetima u potpunosti polude te napadaju jedne druge, a ima i slučajeva prisilnog kanibalizma.

Prije samog deranja kože životinjama se lome vratovi, ubrizgavaju otrovi u srce, guši ih se ispušnim plinovima ili ubija strujnim udarima u analni otvor.

Broj životinja potreban za jedan kaput: do 20 dabrova, do 30 rakuna, do 34 nutrie, do 40 oposuma, do 200 činčila, do 240 hermelina, do 400 vjeverica...

Sve se to događa u današnje doba raznolikosti odjevnih predmeta, kada uistinu nije potrebno nositi odjeću od životinjskog krzna, koja uzrokuje toliku patnju životinja i ekološke štete pri proizvodnji i obradi.

Vrijeme spiljskoga čovjeka davna je prošlost. Ovo je vrijeme modernih ljudi i zato ostavimo životinje da uživaju u prirodi a mi sami okrenimo se umjetnim, jednako toplim materijalima koji će ugrijati i naše srce, a ne samo tijelo.

krzno_sisak2krzno_sisak1

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting