10.01.04. Prosvjed protiv krzna

| More

Prosvjed protiv krzna - mode sramote i okrutnosti!

Kako je Hrvatska dio istočne Europe gdje je nošenje bundi još uvijek djelomično popularno, dok ostatak svijeta ima druge trendove, mi kao hrvatska udruga želimo informirati našu javnost o patnjama životinja koje pate i umiru za te 'modne' potrebe. Vjerujemo da naša javnost nije imuna na životinjske patnje, nego je riječ o nedostatku informacija i suosjećajnosti prema životinjama.

Stoga će u subotu 10. siječnja 2004, u 12 sati na Trgu Kralja Tomislava u Varaždinu Prijatelji životinja mirnim prosvjedom pozivati građane da ne nose krzno , te time kažu NE krznarijama koje svoj profit i dalje traže besramno tapkajući mračnim špiljama iz daleke prošlosti.

Životinje u farmama krzna žive u užasnim uvjetima. Životare u malim skučenim žičanim kavezima bez mogućnosti kretanja. Većina tih životinja u prirodi obilaze desetine kilometara dnevno i imaju iznimno osjetljiv njuh, dok u farmama žive u kavezu iznad vlastitog otpada. Neke od njih u takvim uvjetima u potpunosti polude te napadaju jedne druge, a ima i slučajeva kanibalizma.

Životinje uhvaćene u prirodi hvataju se nazubljenim čeličnim klopkama koje im propadaju šape i tijela te pate satima i danima prije nego što im lovci razderu prsa ili slome vratove. U zamkama ostaju i mnogi psi, mačke i ostale životinje uhvaćene 'greškom'. Sve se to događa u današnje doba raznolikosti odjevnih predmeta, kada nam uistinu nije potrebno da nanosimo toliku bol i nosimo leševe nevinih životinja na sebi. U navedenoj se tabeli može vidjeti koliko je pojedine vrste životinja potrebno za jednu bundu.

ZA JEDAN KAPUT ODPOTREBAN BROJ ŽIVOTINJA
Lisice10 - 24
Dabra16 - 20
Rakuna20 - 30
Nutrije26 - 34
Oposuma30 - 40
Kune zlatice40 - 60
Samura60 - 80
Vjeverice100 - 400
Činčile130 - 200
Hermelina180 - 240
Što znači toplina kaputa ako nam srce ostaje hladno!

Sve više poznatih osoba, poput Pink, Stelle McCartney, Kim Basinger, Joaquina Phoenixa, Sophie Ellis Bextor, našeg Gorana Višnjića osuđuje nošenje krzna kao barbarstvo.

'Što se to događa s nama? Civilizacija ide naprijed, dok se neki od nas vraćaju nazad. Danas imamo na raspolaganju toliko različitih materijala da se zaštitimo od hladnoće bez da za to ubijamo druga bića.' - Goran Višnjić

Vezane teme

krzno_vz1 [ 24.18 Kb ]krzno_vz2 [ 23.47 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting