20.07.15. Njemačka protiv uzgoja životinja za krzno, Sao Paolo zabranjuje i prodaju

| More

Osuda ubijanja životinja radi krzna svakodnevno raste

- Iako je Brazil bio jedan od najvećih proizvođača krzna od činčila, brazilski najveći grad sada zabranjuje i uzgoj i prodaju krzna

Uzgoj i ubijanje životinja radi krzna globalno su prepoznati kao okrutna i potpuno nepotrebna praksa u 21. stoljeću, zbog čega sve više država zabranjuje tu primitivnu praksu. 2006. godine, u vrijeme kada je Hrvatska zabranila uzgoj životinja radi krzna, zabrana je postojala u Velikoj Britaniji i Austriji. Otada, Slovenija, Republika Makedonija, Sjeverna Irska, Švicarska, belgijska regija Valonija, brazilska država São Paulo, Srbija, Bosna i Hercegovina potpuno su zabranile uzgoj životinja za krzno, dok djelomične zabrane postoje u Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Novom Zelandu. Njemačka i São Paulo krenuli su nedavno i korak dalje!

Gornji dom njemačkog parlamenta usvojio je nacrt zakona kojim bi se u Njemačkoj zabranio uzgoj životinja radi krzna. Zahtjev za zabranom, kroz izmjene i dopune Zakona o dobrobiti životinja, potaknuo je Robert Habeck, ministar okoliša njemačke savezne države Schleswig-Holstein. Naveo je da uzgoj i ubijanje lisica, kuna i činčila radi krzna nisu nužni za osiguravanje osnovnih ljudskih potreba i stoga su nespojivi s Ustavom Savezne Republike Njemačke. Moguća zabrana farmi krzna temelji se na činjenici da ubijanje životinja zbog njihova krzna nije utemeljeno bilo kojim opravdanim razlogom, u skladu sa stavkom 1. Zakona o dobrobiti životinja. Preostalim farmama krzna u Njemačkoj odobrit će se prijelazno razdoblje od 10 godina. Organizacija Humane Society pozvala je donji dom njemačkog parlamenta da prijedlog usvoji čim prije.

Nakon što je ranije već zabranio uzgoj životinja radi krzna, São Paulo može se ponositi novom, još naprednijom odlukom. Gradonačelnik Fernando Haddad potpisao je povijesni zakon kojim zabranjuje uvoz i prodaju krznenih proizvoda u brazilskom najvećem gradu São Paulu. Zabranu je predložio vijećnik Laercio Benko, a Gradsko vijeće jednoglasno ju je prihvatilo i time označilo prestanak prodaje okrutnih modnih životinjskih proizvoda. Zakon o zabrani uzgoja životinja za krzno na snazi je u São Paulu od studenoga prošle godine. Uzgoj životinja za krzno iznimno je okrutan, životinje su pod stalnim stresom, drže ih u malim kavezima u kojima se ne mogu kretati, a na kraju su podvrgnute mučnom ubijanju. Zakon takav uzgoj smatra nemoralnim, a u cilju mu je zaštititi životinje čije se krzno koristi u proizvodnji kaputa i modnih dodataka, poput zečeva, lisica, kuna, jazavaca, tuljana, kojota, vjeverica i činčila. Brazil je bio jedan od najvećih svjetskih proizvođača krznene odjeće od činčila, a ova zabrana važan je korak naprijed u smanjenu patnje životinja.

Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede da se ugleda u ova progresivna svjetska zakonodavstva, da ne dopusti uzgoj činčila za krzno te da zadrži postojeću zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, što podržava preko 70 posto građana Hrvatske.

Činčila [ 161.94 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting