18.05.16. I veterinari daju podršku činčilama

| More

Zgražanje zbog mogućeg ukidanja zabrane uzgoja životinja za krzno ne jenjava

- Veterinari: farmski uzgoj činčila potpuno je neprihvatljiv sa stajališta dobrobiti životinja!

Dok se očekuje skoro objavljivanje za javnu raspravu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti životinja, ne jenjavaju kritike javnosti zbog inicijative za izuzećem činčila iz zabrane uzgoja životinja za krzno. Pritom se osobito jasno oglasila veterinarska struka koja daje podršku postojećoj zakonskoj odredbi koja štiti činčile od uzgoja i ubijanja radi njihova krzna.

''Smatramo, a to potkrepljuju i znanstvene spoznaje i stručna mišljenja tijela EU-a, kao i praksa država koje su ukinule uzgoj činčila za krzno, da su činčile kao vrsta neadekvatne za farmski uzgoj te da njihovo držanje u uzgoju značajno narušava njihovu dobrobit i onemogućava vrsti svojstveno ponašanje'', navodi Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH) CSAVS-a, Hrvatske veterinarske komore.

To mišljenje dijeli i Ured za dobrobit životinja Hrvatskog veterinarskog instituta ističući da su ''tijela Europske unije, kao i mnoga nezavisna istraživanja i stručna mišljenja, davno prikazala kako je farmski uzgoj činčila neadekvatan vrsti, onemogućuje prirodno ponašanje, razmnožavanje i socijalni kontakt s drugim životinjama''.

Dr. vet. med. Ana-Maria Bljaić, čije je uže područje interesa upravo uzgoj i patologija glodavaca (osobito činčila), ukazuje na to da ''farmski uzgoj ovih životinja ne ispunjava njihove biološke potrebe i dovodi do tehnopatija, odnosno mnogih bolesti koje su upravo uzrokovane ovakvim načinom uzgoja''.

Prof. dr. sc. Ljiljana Pinter s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu upozorava: ''Postoje određene kožne zarazne bolesti poput dermatofitoza od kojih obolijevaju činčile, a njihovo liječenje je iznimno komplicirano u većim uzgojima, dugotrajno i skupo, i ponekad neučinkovito. Osim toga, uzročnici tih bolesti pripadaju skupini bolesti od kojih mogu oboljeti i ljudi.''

U podršci zabrani uzgoja svih životinja za krzno domaćim veterinarima pridružili su se i njihovi kolege iz inozemstva. Dr. Murray Corke s Odjela za veterinarsku medicinu Sveučilišta u Cambridgeu također ističe da činčile kao vrsta nisu prikladne za farmski uzgoj. Upozorava na to da činčile skaču u visinu oko 70 cm zbog čega se mogu ozlijediti kada udare glavom o rešetke kaveza te da držanje prirodno monogamnih činčila u poligamnim grupama u uzgoju često dovodi do agresije i narušavanja njihovih društvenih odnosa.

Prof. Christine Nicol s Fakulteta medicinskih i veterinarskih znanosti Sveučilišta u Bristolu upozorava da uzgoj za krzno predstavlja životinjama velik emocionalni stres jer su za sisavce karakteristični bliski odnosi između majke i djece, a mlade životinje neprekidno odvajaju od njihovih majki koje su podvrgnute stalno novim trudnoćama.

Velika većina hrvatske javnosti, poznate osobe iz javnog i političkog života, modna industrija, više od 100 udruga civilnoga društva, kao i sami veterinari, protive se ukidanju zabrane uzgoja životinja radi krzna ili produljenju ionako predugačkog desetogodišnjeg prijelaznog razdoblja. Očekuju od 1. 1. 2017. potpuni prestanak uzgoja svih životinja za krzno u Hrvatskoj.

Prijatelji životinja pozivaju sve da posjete i YouTube-kanal Udruge na kojemu se, uz video ambasadora kampanje i video sa Sharon Osbourne, nalazi i novi video maskote Činči koja iz kaveza poziva na spas svojega naroda i potpisivanje peticije za bolji Zakon o zaštiti životinja.

Saznajte više:

Podrške veterinara zabrani uzgoja činčila i ostalih životinja za krzno

Podrške zabrani uzgoja činčila za krzno

Uzgoj životinja za krzno i prijelazno razdoblje

30 NE uzgoju činčila

Sharon Osbourne razotkriva okrutnu trgovinu krznom činčila

Goran Višnjić, Ivica Kostelić, Vanna, Luka Nižetić i Iva Šulentić u kampanji Činčile su zakon

Činči - život u kavezu

Činčila u kavezu [ 118.20 Kb ]Činčila u kavezu [ 111.63 Kb ]Deranje krzna sa činčile [ 129.07 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting