Kampanja 'Za Hrvatsku bez krzna' 2014.-2015.

| More
Nastavak kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' u 2014. i 2015. godini

Đurđica Vorkapić iz Hippy Gardena priključila se u veljači 2014. godine kampanji 'Za Hrvatsku bez krzna' fotografirajući se za plakate s porukom 'Moda može bez krzna, životinje ne'.

Svoju potporu udruzi Prijatelji životinja Đurđica Vorkapić izrazila je riječima: 'Svijet mode je svijet stvaranja. Suvremeni svijet podrazumijeva različite napretke i voli se pohvaliti inovativnošću, ali doista niti je napredno, a ponajmanje inovativno, u današnjem civiliziranom društvu koristiti nečije krzno da bi se stvorila dizajnerska kreacija. Kreirati znači stvarati iz svojeg najdubljeg postojanja, znači izvući nešto najljepše iz svojeg bića i dati tome oblik. Današnja industrija nudi bezbroj mogućnosti za naprednu proizvodnju najsuvremenijih tkanina, ujedno i prekrasnog umjetnog krzna, tako da je doista nazadno i primitivno uzeti nečiji život radi osobnog zadovoljstva.'

Javnom akcijom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 21. veljače 2015., Prijatelji životinja i psi, koji su simbolično imali na sebi krvave zavoje, informirali su građane i pozvali ih na pažljiv odabir prilikom kupnje, kako ne bi i sami nosili komadić krzna nekog oderanog psa, mačke ili bilo koje druge životinje, a time i komadić njihove nezamislive boli i patnje. Udruga Prijatelji životinja objavila je i šokantan video o industriji krzna na svojem YouTube kanalu: www.youtube.com/afcroatia.

Prijatelji životinja 17. lipnja 2015. uputili su dopis javnosti upozoravajući na mogućnost da se postojeća zakonska zabrana uzgoja životinja radi krzna ukine. Naime, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uputio je 13. veljače 2015. dopis Hrvatskom saboru u kojem navodi da će Ministarstvo poljoprivrede izuzeti uzgoj činčila iz zabrane uzgoja životinja radi krzna. Odluka je donesena prije sazivanja Povjerenstva za izmjene i dopune Zakona o zaštiti životinja, koje je trebalo raspravljati o prijedlogu, tako da se iz ministrova dopisa jasno vidi da Povjerenstvo, Vlada i Sabor trebaju samo reda radi potvrditi već donesenu odluku, što ovaj pokušaj unazađivanja Zakona čini sramotnim.

Stoga je 8. rujna 2015. održan prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede s transparentom od 10 metara koji je nosio poruku suosjećanja ministru Jakovini o tome kakvu Hrvatsku želi većina građana. Natpisima na transparentima Prijatelji životinja i volonteri pozvali su Ministarstvo da ne unazađuje Zakon o zaštiti životinja i da ne dopusti krvavu praksu mučenja i ubijanja životinja radi njihova krzna.

U studenom činčila Činči kandidirala se kao nezavisna kandidatkinja na državnim izborima kako bi spasila svoje, ali i krzno ostalih životinja uzgajanih radi krzna. Nakon završetka izbora, nesuđena saborska zastupnica Činči nastavlja svoju borbu za spas činčila i ostalih životinja.

Više informacija i nastavak tijekom 2016. godine:
Kampanja za zabranu uzgoja činčila - 2015./2016.

Vezane teme

Za Hrvatsku bez krzna [ 51.78 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting