Činči - život u kavezu

| More

Činčila Činči zorno je građanima predočila kako žive činčile koje se uzgajaju radi krzna, a život u kavezu ne zaslužuje niti jedno živo biće.

Umjesto skakakanja - skučeni kavezi:

Činčile su jako dobri skakači i mogu skočiti gotovo dva metra. U farmama gdje ih se uzgaja radi njihova krzna, živote provode u malim pojedinačnim kavezima u kojima im je sloboda kretanja iznimno onemogućena.

Umjesto zdravlja - bolesti:

U uzgoju činčila i drugih životinja radi krzna uobičajena su rutinska stereotipna ponašanja poput beskonačnog ponavljanja istih pokreta i kretanja u kavezu, odbijanja hrane, samoozljeđivanja i međusobnog ozljeđivanja (griženje krzna, ozlijeđene ili odgrizene uši, iskopane oči, odgrizeni repovi), što stvara bolne rane, koji su rezultat dosade, stresa, prenatrpanosti kaveza, nedostatka predmeta za obogaćivanje, nepravilne prehrane i buke.

Umjesto veselja - tuga:

Činčile su vrlo društvene i u divljini žive u kolonijama od više od 100 jedinki. Njihovo prirodno ponašanje uključuje: kupanje u pijesku, istraživanje stijena i pukotina, igranje i skakanje. Poznate su kao izuzetno osjetljive životinje, a zatočeništvo, monotono okruženje i nedostatak podražaja onemogućavaju ih u zadovoljavanju njihovih psiholoških potreba. Uvjeti držanja i uzgoja činčila rezultiraju abnormalnim stereotipnim ponašanjem, strahom, poremećajima u reprodukciji i smrtnošću mladunčadi.

Činčile koje žive slobodno u prirodi su monogamne. Uzgajivači pak ženskim činčilama oko vrata stavljaju "poligamne ogrlice" koje im onemogućavaju da iziđu iz svog kaveza do ostalih činčila. Muške činčile to nemaju te nesmetano dolaze do ostalih ženskih činčila koje od njihovih nasrtaja nemaju kamo pobjeći.

Umjesto života - gušenje plinom:

Prirodni životni vijek činčila je od 10 do 20 godina, no prosječni život jedne činčile u uzgoju radi njihova krzna je osam mjeseci. Ubijaju se u plinskim komorama, kloroformom, strujnim udarima (elektrokucija), projektilima koji probijaju mozak ili zakretanjem vratova.

Snimanje i montaža videa: Ana Vujasić

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting