Ukratko o industriji krzna

| More

Osim što je krzno neesencijalan, luksuzni predmet, sve veći broj stanovništva se protivi uzgoju životinja zbog krzna i njegovoj proizvodnji jer izaziva neopisivu patnju i mučnu smrt nebrojenih životinja iz trivijalnog razloga.

Svake se godine uzgaja i ubije oko 100 milijuna životinja zbog krzna. Preko 95 % krzna koje se prodaje na svjetskoj razini dolazi od uzgajanih životinja, poput kuna, lisica, rakuna, zečeva i činčila. Te životinje cijeli život provedu na farmama krzna u tijesnim kavezima, lišene mogućnosti prirodnog ponašanja.

Držanje većih divljih životinja u malim kavezima uzrokuje im ozbiljne psihičke i fizičke probleme - poput samoozljeđivanja i inficiranih rana. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da se životinje ne može uzgajati zbog krzna bez da im se njihova dobrobit teško ne naruši.

Kako bi se krzno očuvalo, životinje se ubijaju raznim nehumanim metodama, poput gušenja plinom i udarcima u glavu dok ih se drži za rep. Lisice i rakuni u pravilu se ubijaju strujom koja im prolazi kroz usta i anus, a kune, koje mogu dugo zadržati dah jer vole boraviti i u vodi, iznimno dugo pate dok ih se ubija plinom.

Proizvodnja krzna štetno utječe na okoliš i zdravlje ljudi. Ta industrija je iznimno toksična i troši puno energije, jer se krzno natapa u otrovne kemijske otopine, a otpadne vode potom zagađuju tlo i oceane.

Baš kao i uzgoj životinja za hranu, držanje tisuća životinja na farmama krzna ostavlja ozbiljne negativne posljedice na ekologiju jer zahtijeva mnogo resursa u vidu zemlje, vode, hrane za životinje, energije i drugo. Više europskih odbora za standarde oglašavanja presudilo je da je oglašavanje krzna kao ne štetnog za okoliš "lažno i obmanjujuće".

Iz tih razloga, u protekla dva desetljeća više od dvadeset zemalja je glasalo za zabranu ili zabranilo uzgoj određenih vrsta životinja zbog krzna. Mnoge su uvele strože propise koji su učinkovito smanjili tu praksu. Kako zabrinutost za dobrobit životinja i za etiku o proizvodnji krzna i dalje raste, prijedlozi za zabranu proizvodnje krzna trenutno se razmatraju u mnogim drugim zemljama. Ankete javnog mišljenja diljem svijeta dosljedno pokazuju da većina građana uzgajanje životinja zbog krzna smatra neprihvatljivim.

Istraživanje u Hrvatskoj 2006. godine pokazalo je da se 73 % građana slagalo da bi uzgoj životinja radi krzna trebao biti zakonski zabranjen. Danas još manji broj ljudi podržava industriju krzna i kupuje proizvode od krzna.

Slušajući ove neoborive argumente i volju naroda, Hrvatska je 2007. godine zabranila uzgoj životinja za krzno.

Danas u doba izbijanja sve više epidemija, zabrana uzgoja životinja za krzno od presudne je važnosti kako bi se rizik od budućih pandemija smanjio. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Videi vezani za uzgoj životinja zbog krzna:

https://www.youtube.com/watch?v=PuGF6WE_M6Q

https://www.youtube.com/watch?v=LrtroC7C4Vk

Izvor: www.furfreealliance.com

Objavljeno: travanj 2021.

Foto: Fur Free Alliance [ 493.18 Kb ]

Vezane teme

Kuna u uzgoju za krzno [ 724.39 Kb ]Hvatanje za vrat arktičke lisice (izvor fotografije: careforthewild.com) [ 74.68 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting