Farme krzna

| More

U roku od tri mjeseca, tajni agenti PETA-e, dokumentirali su živote i smrti više od 1500 životinja na farmama za proizvodnju krzna Sjeverne Amerike. Jedino iznenađenje bio je savez farmera krzna i drugih dvaju izrabljivača životinja - lovaca i vivisektora - i ono što se događa sa životinjama zbog tog saveza.

'Farme'

Žičani kavezi sićušni su, zatrpani prljavštinom, grumenima krzna i izmetom životinja. U svakom od njih nalazi se po jedna lisica, zatočena ovdje od samog rođenja. Mnoge od njih žive i godinama u ovim strašnim uvjetima prije negoli ih farmeri ubiju i prodaju njihova krzna za proizvodnju kaputa, ovratnika, manšeta ili nakita.

Jedan od farmera rekao je PETA-inom istražitelju da bi humana smrt uz pomoć injekcije barbituratom bila preskupa, iako njezina cijena iznosi svega 30 centi po životinji, pa on stoga koristi metalnu omču uz pomoć koje lisice vadi iz kaveza vukući ih za vrat, zatim gurne električno šilo u rektum životinje te metalni vodič u njezina usta nakon čega slijedi električni šok od 240 volti koji prolazi čitavim tijelom životinje.

Prema riječima PETA-inog istražitelja to izgleda otprilike ovako: 'Oči lisice su zatvorene, a cijelo njezino tijelo se ukoči. Čuje se zvuk kao da se nešto lomi... ponekad se zubi životinje slome i ispadnu iz usta... Često se dogodi da analna sonda ispadne iz tijela životinje, ukoliko se to dogodi lisica se grči od stravične boli, trese se i nerijetko plače.'

Smrt ne nastupa brzo. Zbog činjenice da strujni udar ne uspijeva doći do mozga i omamiti životinju, lisica ostaje pri svijesti pri čemu osjeća stravičnu bol masivnog srčanog udara. Tom Amlung, veterinar i administrator okruga St. Clair lll., za kontrolu životinja, kaže: 'Životinje minutu do dvije ostaju pri svijesti. To vrijeme čini se kao vječnost, mi možemo samo pokušati zamisliti kako se životinja osjeća za to vrijeme, dok joj cijelo tijelo trne od boli zbog struje koja njime kola, a temperatura tijela podiže se sve više i više. '

Laboratorijska povezanost

Lisice na farmama hrane se pilićima koji dolaze iz farmaceutskih laboratorija. Pilići, koji su već propatili brojne eksperimente, dolaze u tisućama, njihova svinuta malena tijela stavljaju se u zapečaćene kartonske kutije bez hrane, vode ili prostora za kretanje. PETA-in istražitelj dokumentirao je jednog farmera kako nagurava kutije, okrenute naopako, u kut svoje staje i prekriva ih plastičnom ceradom kako bi polagano ugušio piliće koji se nalaze u njima. Satima nakon toga mogli su se čuti zvukovi pilića kako pokušavaju pobjeći. Kada je farmer ponovo skinuo ceradu i izvukao kutije van neki od pilića još uvijek su bili živi.

'Žive piliće farmer je prve gurao u mljevaonicu dok su oni bespomoćno kričali i mahali krilima pokušavajući spasiti svoje živote. Njihovi krici bili su toliko glasni da su se mogli čuti i pored buke motora. Po završetku kričanja pilića, nakon što su cijeli završili u mljevaonici, farmer bi se ponekad znao i smijati.', ispričao je naš istražitelj.

'Tajni' sastojak

Kako bi ostvarili što veći profit, farmeri sakupljaju i prodaju lisičji urin u bocama. Prodaju ga lovcima koji ga koriste kao kamuflažu vlastitog mirisa u lovu na jelene. Farmeri također kupuju i žive jelene i rakune kako bi mogli sakupljati i prodavati njihov urin lovačkim dućanima. Divlji jeleni imaju veliki strah od čovjeka i nikad nisu iskusili zatočeništvo, pa im je ovakvo iskustvo stravično. Rakune se pak sve zajedno utrpava u malene kaveze.

Jednom prilikom kada se mladom jelenu zaglavilo kopito u žičanom podu kaveza, PETA-in je istražitelj bio svjedokom farmerovog pokušaja da ga oslobodi patnje tako što mu je nožem odrezao zdravu nogu, umjesto da prereže žicu poda. Kako bi spasio svoju investiciju utrpao je jelena, koji je još uvijek krvario, u prtljažnik svoga automobila te ga odvezao do veterinara. Kada mu je veterinar sugerirao da eutanizira životinju, farmer je to učinio pucajući u njega iz puške 22 kalibra, jer je 'metak jeftiniji od injekcije'.

Vezane teme

Krzno - Lisica u kavezu [ 31.30 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting