Okrutnost: glavni kineski izvozni proizvod

| More

Tijekom posljednjih tjedana Kina se našla u središtu pozornosti kao jedna od zemalja s najvažnijim ulogama u svjetskom tržištu i politici. Ono što u dnevnim novinama nećete saznati jest da se Kina ističe kao najveći svjetski zlostavljač životinja. Kina, koja ima dugačku povijest kršenja ljudskih prava, nije nikada donijela niti jedan zakon o pravima životinja.

Kina izvozi više krzna od svih ostalih zemalja ukupno. Skrivena istraživanja provedena na kineskim farmama krzna pokazala su da se životinje tuče metalnim šipkama i da se krzno trga s njihovih tijela dok su one još u stanju potpune svijesti. Mačke i pse se u Kini tuče, vješa, pušta im se krv dok ne umru i guši ih se žicama zato da bi se njihovo krzno moglo iskoristiti za porubljivanje kaputa.

Jedan novinar koji se predstavio kao trgovac krznom posjetio je 'Kraljeva zečeva Jiangsua', vlasnika najveće farme krzna u Kini, te svjedočio procesu u kojem se 'zečeve vješa o noge na kuke na pokretnoj traci, a zatim ih radnice drže za uši dok im velikim škarama odsijecaju glave.' Da bi se porubilo samo 50 ženskih kaputa potrebno je na ovaj način usmrtiti šest stotina zečeva.

Kina je i glavni izvoznik kože. Pse, mačke, ovce i koze prevozi se u premalenim kavezima iz kojih im strše udovi koji se lome pri istovaru. I s njih se koža trga dok su još pri svijesti jer ne postoji zakon koji bi nalagao da moraju unaprijed biti omamljene ili mrtve.

Ovakve strahote ne odvijaju se samo u trgovačkoj industriji. U srpnju 2006. radnici u okrugu Mouding u sjeverozapadnoj Kini usmrtili su 50.000 pasa oboljelih od bjesnoće. Namjesto da su pravilno procijenili situaciju i odgovorno pristupili problemu na način da cijepe pse, vlasti su naredile pokolj svih pasa, uključujući i one koji nikada nisu napustili kuće svojih skrbnika. Usmrćivanje pasa nije provedeno cijepljenjem, koje bi, iako još uvijek pogrješno, barem bilo bezbolno za pse. Umjesto toga, radnici su uzeli teške toljage i jurili ulicama usmrćujući pse udarcima u glavu dok su sve to gledala djeca. Naravno, radnici su se od takvog posla brzo umarali, pa su mnogi psi umrli vrlo sporom i bolnom smrću.

Danas za životinje nema goreg mjesta od Kine. Mnogi dobri stanovnici te zemlje ipak se bore za veća prava životinja, iako je pred njima golem posao. Potrebna im je potpora ostalih zemalja i pojedinaca u borbi za prava životinja. Zemlja koja je na ovakve načine spremna ubijati svoje najslabije zaštićene stanovnike zaslužuje međunarodnu osudu.

Ingrid E. Newkirk, predsjednica PETA-e

Veljača 2007.

Vezane teme

Kineska industrija psećeg krzna 1 [ 75.21 Kb ]Kineska industrija psećeg krzna 2 [ 103.90 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting