20.02.10. Masovna ubojstva zbog mode

| More

Prijatelji životinja pozivaju na veliki godišnji prosvjed protiv krzna

Zakonska zabrana uzgoja životinja za krzno, koju je podržalo čak 73,7 posto građana i koja je stupila na snagu Zakonom o zaštiti životinja 1. siječnja 2007. g. uz prijelazno razdoblje od deset godina, pokazuje kako je velika većina građana svjesna da je ubijanje životinja zbog njihova krzna dovoljan razlog da se kaže ne odjeći i dodacima od životinjskoga krzna.

Nakon prosvjeda u Novom Sadu, Osijeku i Sarajevu Prijatelji životinja najavljuju za subotu 20. veljače veliki prosvjed protiv krzna u Zagrebu. Prosvjedna povorka kreće s Trga kralja Tomislava u 11 sati. Stotine glasnih prosvjednika s brojnim transparentima proći će centrom Zagreba zaustavljajući se pred krznarijama kako bi zapalili svijeće za ubijene zbog glamura.

Iza 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića aktivisti za prava životinja održat će minutu šutnje i položiti vijenac uz lijes s dijelovima tijela ubijenih životinja pretvorenih u krznene odjevne predmete kako bi osudili masovna ubijanja živih bića zbog mode i profita.

Prosvjedu će se pridružiti i neke od poznatih osoba koje su surađivale s udrugom Prijatelji životinja, a pozivaju se svi građani na sudjelovanje u prosvjedu koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti i postizanja zakonskih promjena u smjeru zabrane prodaje životinjskoga krzna.

Životinje koje se uzgajaju zbog krzna u malim prljavim kavezima ubijaju se elektrokucijom, gušenjem plinom, lomljenjem vratova, ubrizgavanjem injekcija insekticida u srce i sličnim metodama, dok životinje uhvaćene u prirodi slomljenih udova umiru danima uhvaćene u klopke, čekajući lovce da s njih oderu krzno.

Životinje nemaju krzno da bi bile ubijene zbog glamura niti da bi netko njihovom smrću stjecao profit. Njihovo krzno pripada njima, a ne ljudima. Životinje imaju svoje razloge za život i pravo na život u svojem krznu.

Unatoč tome, preko 70 milijuna životinja godišnje ubija se zbog dijela modne industrije koji ne preza da za odjeću iskoristi krzno oderanih pasa, mačaka, činčila, lisica i drugih životinja s kojima bismo trebali dijeliti ovaj planet.

Industrija krzna nemilosrdno troši prirodne resurse, zagađuje vodu i koristi kancerogene kemikalije da bi pokušala dio mrtve životinje pretvoriti u odjevni predmet. Ali ni to nije dovoljno da se zaustavi nemilosrdno ubijanje.

Stoga je bitno da svatko od nas kaže ne krznu kako bi odjeća od životinjskoga krzna postala sramota za svakog tko je proizvede i odjene te da nekadašnji simbol prestiža u potpunosti postane simbolom okrutnosti, ekološke neosvještenosti i staromodnosti.

Ubijanje životinja zbog krzna je neoprostivo i zaslužuje svaku osudu. Ovim prosvjedom Prijatelji životinja ne samo da žele oštro osuditi modnu industriju koja ubija zbog krzna već izraziti svoje zahtjeve za pravo na modne piste i dućane bez krzna i pravo na grad i Hrvatsku bez krzna.

Video poziv na prosvjed pogledajte ovdje.

Za galeriju slika s prosvjeda kliknite ovdje.

Prosvjed protiv krzna Zagreb 2010 h [ 99.36 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2010 d [ 136.94 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2010 a [ 81.60 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2010 b [ 108.10 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2010 g [ 112.19 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2010 f [ 98.01 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2010 c [ 133.24 Kb ]Prosvjed protiv krzna Zagreb 2010 e [ 118.81 Kb ]

Vezane teme

Poziv na prosvjed protiv krzna 2010. [ 238.17 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting