12.04.13. Znanstvenici za znanost bez korištenja životinja!

| More

Prijatelji životinja i sveučilišni profesori predstavljaju brošuru 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama'

- Rijeka, 12.4.: dr. sc. Damir Hršak i dr. sc. Predrag Šustar na promociji brošure, prikazivanje filma 'Sigurniji lijekovi'

U novoj brošuri 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama', u izdanju udruge Prijatelji životinja i Dvostruke duge, znanstvenici i medicinski profesionalci propituju pokuse na životinjama na medicinskim i znanstvenim temeljima, nudeći sigurnija i učinkovitija rješenja za napredak u medicini i znanosti.

Promocija brošure održat će se u petak, 12. travnja 2013. u 18 sati u Mjesnom odboru Luka u Rijeci (Verdieva 11). 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama' predstavit će dr. sc. Damir Hršak, sveučilišni profesor i aktivist za ljudska i životinjska prava, dr. sc. Predrag Šustar, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Prikazat će i film 'Sigurniji lijekovi' koji propituje tradicionalne metode istraživanja i uspoređuje ih s najnovijim progresivnim dosezima u razvoju biomedicine, koja ne koristi životinje.

Damir Hršak, glavni urednik interdisciplinarnog znanstvenog časopisa 'The Holistic Approach to Environment' koji promiče model dobrohotnog suživota bića na Zemlji, kaže: 'Životinje su živa bića koja, poput nas, osjećaju radost i patnju, bol i ugodu. Nanositi svjesno bol drugom biću radi vlastite koristi nikako ne može biti moralno prihvatljivo ponašanje zrelog i odogovornog čovjeka. No, kada se svjesno u raznim laboratorijima širom svijeta nanosi nezamisliva bol milijunima životinja, a da pritom ne postoji ni znanstveno dokazana stvarna korist po čovjeka – onda je to uistinu monstruozno i svako civilizirano društvo trebalo bi to zakonom zabraniti, a mučitelje kažnjavati. Milijarde eura koje se neopravdano investiraju u pokuse na životinjama u humanom društvu trebalo bi preusmjeriti na programe javnog zdravstva. Životinje bi bile spašene, a mi bismo se s manje nelagode mogli nazivati razumnim ljudima.'

Dr. sc. Amir Muzur, profesor i pročelnik Katedre za Društvene i humanističke znanosti u medicini na Medicinskom fakultetu u Rijeci, također smatra da treba težiti zamjeni životinja u pokusima suvremenim alternativnim metodama testiranja: 'Nekad davno, i sam sam godinama radio (elektrofiziološke i lezijske) pokuse na majmunima i, kako je vrijeme prolazilo, sve više propitivao načine koji bismo te pokuse mogli zamijeniti. Razvojem elektronike, kao i kloniranja organa i manipulacije genomom, vjerujem da smo stvorili preduvjete da se mnogi, ako ne i većina, eksperimenata na životinjama zamijene računalnim simuacijama ili kulturama uzgojenim in vitro.'

Prošloga tjedna stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja (NN 37/13) u kojem je, zahvaljujući amandmanima Mirele Holy i Kluba zastupnika HNS-a te Vlade, zadržana zakonska zabrana pokusa na životinjama radi istraživanja i razvoja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, droga i općih učinaka radijacije, što je Ministarstvo poljoprivrede ranije izbacilo u svojem prijedlogu izmjene Zakona.

Ipak, Ministarstvo poljoprivrede pozdravilo je predstavljanje brošure 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama' hrvatskoj znanstvenoj zajednici, izražavanjem podrške djelovanju udruge Prijatelji životinja vezano uz promicanje zamjene životinja u pokusima neživotinjskim metodama i smanjenja njihova broja u pokusima, sukladno načelu 3R, kako je određeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja.

U svojem dopisu Udruzi od 3. travnja 2013., dr. sc. Mirjana Mataušić-Pišl, pomoćnica ministra i ravnateljica Uprave veterinarstva Ministarstva poljoprivrede, navodi i da će pri upućivanju na postojeće izvore u svrhu poticanja razvoja alternativnih pristupa, kako se navodi člankom 10. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja, Ministarstvo navesti i brošuru 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama'.

Značajni dokazi pokazuju da je testiranje na životinjama neučinkovito i nepouzdano, dok su nove, nedavno razvijene metodologije daleko bolje i stoje znatno manje od testiranja na životinjama. Stoga treba izgraditi jasan stav prema prestanku iskorištavanja i ubijanja životinja u pokusima.

Prijatelji životinja pozivaju i na potpisivanje peticije za potpunu zakonsku zabranu testiranja na primatima, kao sljedeći korak u zakonskim promjenama prema potpunoj zabrani testiranja na životinjama.

Znanstvenici za znanost bez korištenja životinja [ 166.73 Kb ]Znanstvenici za znanost bez korištenja životinja [ 149.73 Kb ]Znanstvenici za znanost bez korištenja životinja [ 140.72 Kb ]Znanstvenici za znanost bez korištenja životinja [ 114.55 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting