07.02.13. I malo krzna jednako boli

| More

Boris Novković u kampanji Prijatelja životinja

- Poznati pjevač poziva na nenošenje životinjskoga krzna

Svake godine više od 75 milijuna pasa, mačaka, činčila, tuljana, lisica i drugih životinja ubija se za proizvodnju krznenih kaputa i krznenih dodataka. Ubijanje je potpuno nepotrebno, a životinje doživljavaju strahovitu bol i patnju.

Životinje ulovljene u divljini danima umiru uhvaćene u zamke. One zatočene na farmama pate od rođenja u malim, prljavim kavezima sve do smrti uzrokovane strujnim udarom, lomljenjem vratova ili gušenjem plinom.

Često se zanemaruju okovratnici i drugi krzneni dodaci, iako zbog njih strada više životinja nego zbog cijelih kaputa. Stoga će pjevač i kantautor Boris Novković u sklopu kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' skrenuti pozornost baš na ovaj problem, pojavljivanjem na plakatima 'I malo krzna jednako boli', koji će biti postavljeni u hrvatskim gradovima.

Svoj angažman za životinje iskorištavane i ubijane zbog krzna Boris obrazlaže riječima: 'Ako je krzno imalo neku svrhu u vrijeme starih, prvotnih i primitivnih civilizacija kada nije postojala zamjena za to, danas kada postoje adekvatne i kvalitetnije zamjene od originala to nema nikakvoga smisla osim nasilja i uništavanja prirodne ravnoteže iz obijesti'.

Današnji velik izbor neživotinjskih materijala doista nam daje mogućnost da se zaštitimo od hladnoće i modno izrazimo bez ubijanja životinja. Osim toga, krzno nije ekološko jer se za njegovu obradu nemilosrdno troše prirodni resursi, pitka voda i opasne kemikalije.

U Hrvatskoj i svijetu postoje trgovine koje u svojoj ponudi odbijaju držati životinjsko krzno, a popis tih trgovina može se naći ovdje i www.furfreeretailer.com.

Plakat 'I malo krzna previše boli' izradila je Maja Zaklan iz Dizajn studija Zale, dok se za make-up pobrinula Nives Spajić.

Projekt je realiziran u suradnji s Fur Free Alliance i Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, a podržali su ga Zale, Iskon, Europlakat, Arto, Print grupa, Sapunoteka, Vegehop i bio&bio.

Izjava Borisa Novkovića povodom sudjelovanja u projektu 'I malo krzna jednako boli'

Dragi moji,

ovaj moj mali obol i vapaj puno većeg krika koji udruga Prijatelji životinja šalje javnosti već godinama samo je malo zrno u cijelom pijesku ogromne pustinje, ali povezano sa svim zrncima čini pješčanu nepreglednost. Tako smo svi mi u zajedničkom nastojanju povezani i činimo moćne dine. Pričam o povezanosti jer sve na ovome svijetu zapravo je jedno. Svi smo mi jedno i tako bliski i blizu jedni drugima, a da toga nismo niti svjesni. Upravo zlorabljenjem drugih, uništavanjem drugih vrsta, bića i naših drukčijih prijatelja s kojima dijelimo ovaj svijet – a sve radi hira koji je apsolutno nadomjestiv - narušavamo prirodnu ravnotežu, odmažemo sebi i, još gore, svojoj djeci i njihovim potomcima. Ako je krzno imalo neku svrhu u vrijeme starih, prvotnih i primitivnih civilizacija kada nije postojala zamjena za to, danas kada postoje adekvatne i kvalitetnije zamjene od originala to nema nikakvog smisla osim nasilja i uništavanja prirodne ravnoteže iz obijesti. Zato budite dio jednog svemira, jednog zajedničkog višeg ja, jedne božanske svijesti i ljubavi i, recite NE nasilju, recite NE ubijanju, recite NE okrutnosti, recite NE krznu.

Za udrugu Prijatelji životinja,

Boris Novković

I malo krzna jednako boli [ 325.98 Kb ]I malo krzna jednako boli [ 681.09 Kb ]

Vezane teme

Boris Novkovic plakat "Trim Fur Hurts Equally" [ 505.80 Kb ]Boris Novkovic CL plakat "Trim Fur Hurts Equally" [ 1011.12 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting