Veterinarska inspekcija/jedinice lokalne samouprave i obaveza kastracije

| More

Predlažemo da se u članku 53. Prijedloga Zakona o zaštiti životinja, koji se odnosi na kontrolu razmnožavanja kućnih ljubimaca, dodaju novi stavci koji glase:

Obrazloženje:

Nekontrolirano razmnožavanje neželjenih kućnih ljubimaca glavni je uzrok postojanja skloništa i njihove pretrpanosti, kao i niza problema koji proizlaze iz potrebe zbrinjavanja napuštenih životinja, a što predstavlja financijski teret lokalnim zajednicama. Zato je presudno da se Zakonom o zaštiti životinja propišu mjere koje će obvezati skrbnike životinja na odgovorno ponašanje.

Kroz odredbu članka 53. Prijedloga Zakona već postoji mogućnost da na područjima s velikim brojem napuštenih pasa ministar može propisati naredbom način i financiranje kontrole njihova razmnožavanja. No važno je da postoji i odredba koja će dati mogućnost veterinarskom inspektoru da naredi mjeru trajne sterilizacije u slučajevima kada skrbnici ne žele zbrinjavati mladunčad svojih kućnih ljubimaca, nego ih se rješavaju ostavljanjem pred vratima skloništa.

U takvim situacijama veterinarski inspektor trebao bi imati zakonsku mogućnost da skrbniku životinje može odrediti razuman rok (od npr. mjesec dana) u kojemu treba obaviti trajnu sterilizaciju životinje. Pritom skrbnik životinje može preko udruga za zaštitu životinja ostvariti sterilizaciju životinje po povoljnijim cijenama i time spriječiti nastanak neželjene mladunčadi.

Obrazloženje:

Zakonske odredbe trebale bi pomoći lokalnim zajednicama da u svojoj sredini smanje problem zbrinjavanja napuštenih životinja. Grad Dugo Selo dobar je primjer lokalne zajednice koja svojim građanima nudi mogućnost sufinanciranja „kastracije ženki pasa i mačaka”. No sve to temelji se na dobroj volji građana koji žele iskoristiti tu mogućnost. Takvi odgovorni građani nisu problem, već su izvor problema neodgovorni građani koji ne žele kastrirati svoje kućne ljubimce, ali ne žele niti zbrinjavati njihovo potomstvo, već ostavljaju legla štenaca pred vratima azila, na ulicama ili u šumama. Te neželjene životinje postaju financijski teret lokalne zajednice ili suosjećajnih pojedinaca koji ih o vlastitome trošku cijepe, liječe, kastriraju i traže im udomitelje.

Kada bi lokalne zajednice mogle, temeljem odredbe u Zakonu o zaštiti životinja, propisati obaveznu trajnu sterilizaciju u slučajevima velikoga broja napuštenih životinja, koji nadilazi kapacitete skloništa, to bi značajno pomoglo rješavanju problema napuštenih životinja. Trajna sterilizacija, odnosno kastracija kućnih ljubimaca, u ovakvim situacijama jedino je trajno i učinkovito rješenje. Na taj način neke lokalne zajednice s vremenom bi mogle svesti problem zbrinjavanja napuštenih životinja na minimalnu razinu.

Ovi prijedlozi omogućavaju skrbnicima, koji imaju uvjete, da zbrinu pomladak svojih ljubimaca, ali daju i mogućnost da se stane na kraj neodgovornim skrbnicima koji uzastopno ostavljaju neželjene životinje pred skloništima na teret drugih građana, odnosno lokalne zajednice.

Objavljeno: veljača 2017.

Vezane teme

Ostavljeni štenci [ 120.76 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting