Zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna

| More

Udruga Prijatelji životinja, kao i ostale udruge za zaštitu životinja te velika većina hrvatske javnosti, pohvaljuje aktualno vodstvo Ministarstva poljoprivrede što je spriječilo degradaciju Zakona o zaštiti životinja i što je u ovom Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja ostala zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, donesena 2006. godine.

Iako se u Prijedlogu Zakona navodi da se ne dovodi u pitanje odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno, ipak se određuje dodatno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2018. za uzgajivače činčila da ''mlade životinje dostignu zrelost koja je potrebna za njihovo korištenje i nakon toga prestanak njihove proizvodnje''. Time se s dodatnih godinu dana na već ionako dugo 10-godišnje prijelazno razdoblje nagrađuju pojedinci koji nisu ispoštovali Zakon, na štetu velike većine uzgajivača koji su na vrijeme preusmjerili svoju proizvodnju.

Argumenti naše udruge protiv produljenja prijelaznog razdoblja za zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna mogu se pročitati ovdje.

Tijekom rada Povjerenstva za izmjene i dopune Zakona o zaštiti životinja 2015. i 2016. godine, na sastancima su iznesene netočne informacije vezane uz uzgoj životinja za krzno u Hrvatskoj, na što smo, kao članovi Povjerenstva, upozorili. Uzgajivači činčila, čiji je predstavnik bio član Povjerenstva, tvrdili su da je preostalo 50-ak uzgajivača, što je tek petina od njihova broja iz vremena donošenja zabrane. Tom netočnom brojkom baratali su i mediji i Ministarstvo. No samo Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je 2016. godine da je registrirano samo 20 uzgajivača. Ne zna se jesu li su svi i dalje aktivni te koliko ih je s radom započelo nakon donošenja zabrane, svjesno kršeći Zakon.

Nadalje, na sastancima Povjerenstva u više navrata iznesena je netočna informacija da je odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna ušla 2006. godine u Zakon o zaštiti životinja amandmanom. Činjenice su upravo suprotne. Prilikom izglasavanja Zakona o zaštiti životinja 2006. godine odredba o zabrani uzgoja krznaša naišla je na veliko odobravanje saborskih zastupnika i praktički jednoglasno je prihvaćena. Amandmanom je u odličnu odredbu o zabrani borbi životinja, nažalost, ušao izuzetak ''tradicionalnih natjecanja bikova''. Jedini amandman vezan uz krzno bio je onaj zastupnika SDP-a, koji su tražili smanjenje prijelaznog razdoblja s deset na sedam godina.

Prijedlog odredbe o zabrani uzgoja životinja za krzno prošao je uobičajenu proceduru glasanja Vlade i Sabora. Ova odredba usvojena je bez amandmana i na sastanku saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo.

U nastavku navodimo tekstove iz medija, nakon prvog i drugog čitanja prijedloga Zakona, koji potvrđuju da nije bilo riječ o amandmanu:


http://www.jutarnji.hr/u-saboru-slozni--zabraniti-uzgoj-zivotinja-zbog-krzna/220203/
Objavljeno: 25. 5. 2006

ZAGREB - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru jednodušno su se danas založili da se, kroz Zakon o zaštiti životinja, zabrani uzgajanje životinja radi krzna, te da se značajno produlji obveza držanja životinja u skloništima za životinje.


http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20060527/mozaik01.asp
Objavljeno: 27. 5. 2006.

Saborski zastupnici Andrija Hebrang, Tonino Picula, Đurđa Adlešić i Božidar Pankretić su u ime klubova zastupnika HDZ-a, SDP-a, HSLS-a i HSS-a te pojedinačno Miljenko Dorić (HNS), Alenka Košiša-Čičin-Šain (HNS), Ingrid Antičević-Marinović (SDP), Šime Lučin (SDP), Ivanka Roksandić (HDZ) i Ivo Banac (nezavisni) suglasni su da se u Zakon o zaštiti životinja uvrsti odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno, što su i predložili Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.


http://www.sdp.hr/aktualno/zabraniti-utrke-pasa-i-uzgoj-zivotinja-radi-krzna/
Objavljeno: 29. 11. 2006.

Klub zastupnika SDP-a podnio je danas četiri amandmana na Konačni prijedlog Zakona o zaštiti životinja, tražeći zabranu utrka pasa i novčane kazne organizatorima utrka, zabranu držanja stalno vezanih pasa na lancu ili drugačije vezanih te sedam umjesto deset godina prijelaznog razdoblja za zabranu uzgoja životinja radi krzna.
Jedna od dragocjenih novina u Konačnom prijedlogu je i uvrštavanje točke o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna. Premda ta dopuna omogućuje da predloženi Zakon u većoj mjeri doživimo kao zakon koji zaista štiti životinje, ipak, odlaganje njene primjene na deset godina umnogome je devalvira.
Predloženo prijelazno razdoblje je predugačko. Tako dugo prijelazno razdoblje samoj odredbi zabrane uzgoja životinja za krzno oduzima na ozbiljnosti. Razdoblje od sedam godina je realnije, a jednako ostvarivo, te ostavlja više nego dovoljno vremena za prilagodbu.

Hrvatska ima veliku priliku zaustaviti ovakav oblik okrutnosti nad životinjama budući da nema gospodarskih ograničenja za takvu zabranu dok, s druge strane, ima golemu potporu javnosti te jasne etičke i ekološke argumente koji joj idu u prilog.


http://www.zarez.hr/clanci/zakon-za-one-koji-se-za-svoja-prava-ne-mogu-sami-izboriti
Objavljeno: 14. 12. 2006.

Izglasavanje je novog Zakona o zaštiti životinja, 1. prosinca 2006., prošlo uz većinsku podršku Prijedlogu zakona, odnosno 73 zastupnika je glasalo za usvajanje Prijedloga, tri protiv, a jedan zastupnik bio je suzdržan. Odbijeni su amandmani za potpunu zabranu utrke pasa i trajnog držanja pasa na lancu, no veće je zaprepaštenje izazvalo prihvaćanje amandmana kojim se iz odredbe o zabrani borbi životinja izuzimaju borbe bikova – bikijade. Naime, Jure Bitunjac i Živko Nenadić, zastupnici HDZ-a, u amandmanu na Konačni prijedlog zakona o zaštiti životinja PZE 475, a na temelju članka 163. stavak 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora, sastavljaju amandman prema kojemu u članku 4. stavak 2. točka 5. iza riječi “životinja” dodaju tekst koji glasi “osim tradicionalnih borbi bikova”, a sa sljedećim “obrazloženjem”: “U Dalmatinskoj zagori borbe bikova imaju dugu tradiciju koja svoje korijene vuče iz vremena kad su ljudi na ovom području živjeli uglavnom od stočarstva. (...) Borbe bikova su više odmjeravanje snage životinja nego sama borba i gotovo nikada ne završavaju sa značajnim povredama”.


http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20061216/mozaik01.asp
Objavljeno: 16. 12. 2006.

Zahvaljujući dalmatinskim zastupnicima u Saboru Juri Bitunjcu i Živku Nenadiću, Hrvatska će i dalje imati svoje bikijade - u Radošiću i možda još u jednom ili dva sela. Bitunjčev i Nenadićev amandman kojim se iz odredbe o zabrani borbi životinja izuzimaju borbe bikova, prihvaćen je još početkom prosinca.
Ali, osim bikova i psećih utrka (na mekim podlogama), u Hrvatskoj će još deset godina biti moguće uzgajanje životinja samo radi dobivanja krzna. Tek 2017. godine takav uzgoj bit će zabranjen, iako Hrvatska ima samo jednu tvrtku koja se time bavi, a nedavno je čak 75 posto ispitanih građana izjavilo da to treba odmah zabraniti.


http://www.jutarnji.hr/borbe-bikova-zabranjene-u-kataloniji--no-i-dalje-legalne-u-dalmatinskoj-zagori/730241/
Objavljeno: 19. 4. 2010.

Politički lobi iz Zagore prije 4 je godine iz Zakona o zaštiti životinja izbacio zabranu borbe bikova, koja je zabranjena i u Kataloniji, a slično se traži i u cijeloj Španjolskoj


ZAGREB, DICMO - Bik braće Tubić iz Vrbovca pobijedio je u Dicmu na tradicionalnoj borbi bikova Dalmatinske zagore. Unatoč teškim ozljedama, donio je vlasnicima 35.000 kuna i pehar koji im je uručio dožupan Luka Brčić. Šestogodišnji, 860 kg teški bik Kukan, iako jako zaparan po lijevom boku u prethodnoj borbi, u finalu je pobijedio godinu mlađeg i jednako teškog Šarova vlasnika Nikše Vitića iz Sinja.
Jadne se životinje ne bi patile da prije 4 godine politički lobi iz Zagore nije iz Zakona o zaštiti životinja izbacio zabranu borbe bikova, koja je zabranjena i u Kataloniji, a slično se traži i u cijeloj Španjolskoj.
Jure Bitunjac i Živko Nenadić, zastupnici HDZ-a, u članak zakona koji zabranjuje borbe životinja unijeli su amandman “osim tradicionalnih borbi bikova” s ovim obrazloženjem: “Borbe bikova su više odmjeravanje snage nego borba i gotovo nikada ne završavaju značajnim povredama”. Bik Kukan s teškom razderotinom boka dokaz je protiv njihove tvrdnje. Ali tko njega pita...

Navodeći nabrojane činjenice apelirali smo na Ministarstvo poljoprivrede da stane u obranu ove odredbe Zakona koju je prihvatilo tadašnje Povjerenstvo, a kasnije i svi ostali u proceduri koja je uslijedila. Pozitivan primjer takve prakse je Nizozemska gdje su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, slijedeći etičke argumente i volju javnosti, sami poduprli zabranu uzgoja kanadskih kuna, iako je Nizozemska bila četvrti najveći svjetski uzgajivač kanadskih kuna za krzno.

Etički argumenti protiv držanja životinja radi krzna već su utjecali na nekoliko europskih zemalja, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo (2000.), Austrija (2004.), a nedavno i belgijska regija Valonija (2015.), da potpuno zabrane uzgoj životinja radi proizvodnje krzna. Zabrane su predmet rasprava u sve više europskih država, a trenutačno su na dnevnom redu vrlo važne političke rasprave u Belgiji (čeka se odluka flamanskog ministra o donošenju zabrane i u toj preostaloj regiji) i u Njemačkoj. Bundesrat (predstavničko tijelo 16 saveznih zemalja SR Njemačke, koje time sudjeluju u procesu donošenja zakona) predstavio je tijekom 2015. godine zakonski prijedlog za zabranu uzgoja životinja radi krzna. Prijedlog je podržala njemačka vlada i sada čeka na odluku Bundestaga.

I mnoge druge države donijele su zabranu ili idu u tome pravcu. Uzgoju životinja radi krzna snažno se protivi većina hrvatskih i europskih građana kao zastarjeloj praksi koja je etički i ekološki neprihvatljiva u 21. stoljeću. Vodeće europske države zabranjuju uzgoj životinja za krzno, a Nizozemska stvara presedan presudom u korist ostanka zabrane uzgoja krznaša.

Hrvatska se treba ponositi odredbom koju je donijela prije 10 godina i odrediti se ovim Prijedlogom Zakona kao država u kojoj konačno stupa na snagu trajna zabrana uzgoja SVIH životinja u svrhu proizvodnje krzna, i to 1. siječnja 2017. godine, bez dodatnih produljenja prijelaznog razdoblja.

Na sljedećim poveznicama nalaze se naši prijedlozi, argumenti, podrške i informacije s ciljem trajne zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna u Hrvatskoj:

- Detaljna i opširna argumentacija zašto ne dopustiti u Hrvatskoj uzgoj životinja/činčila radi krzna, s referencama
- 30 razloga zašto ne dopustiti u Hrvatskoj uzgoj životinja/činčila radi krzna
- Pregled zabrana i zakonskih propisa o uzgoju životinja radi krzna u europskim državama
- Odgovor Ministarstva zaštite okoliša i prirode od 29. rujna 2015., o štetnosti krzna za okoliš
- Podrške domaćih i inozemnih institucija i organizacija zabrani uzgoja činčila i ostalih životinja za krzno
- Podrška nizozemskog Ministarstva ekonomije i dopis hrvatskoj Vladi radi zabrane uzgoja životinja za krzno
- Podrške veterinara zabrani uzgoja činčila i ostalih životinja za krzno
- Podrške osoba iz kulturnog i akademskog života zabrani uzgoja činčila i ostalih životinja za krzno
- Podrška svih 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu zabrani uzgoja životinja radi krzna
- Podrška stranaka zabrani uzgoja životinja radi krzna
- Pismo Sharon Osbourne ministru Romiću
- Brošura: Zabrana uzgoja krznaša - zakonska odredba na ponos Hrvatske
- Glasovi za Europu bez krzna - rezultati istraživanja javnoga mnijenja u europskim državama
- 73,7% građana za zabranu uzgoja životinja za krzno
- Više od stotinu hrvatskih udruga civilnoga društva za zakonsku zabranu uzgoja životinja radi krzna
- Uzgoj životinja za krzno - slučaj Nizozemske
- Analiza izvještaja Znanstvenog odbora za zdravlje i dobrobit životinja (European Scientific Committee on Animal Health and Animal Wefare - SCAHAW) pod nazivom ''Dobrobit životinja uzgajanih radi krzna'' iz 2001. godine
- Kako žive činčile koje se uzgajaju radi krzna
- Iza bunde: priča o činčilama kroz 20 fotografija
- Kampanja ''Činčile su zakon'' - dopis i vizuali
- Kampanja ''Činčile su zakon'' - Goran Višnjić, Ivica Kostelić, Vanna, Luka Nižetić i Iva Šulentić snimili i video
- Činčile su zakon - skraćeni video
- Goran Višnjić u posjetu Prijateljima životinja povodom kampanje ''Činčile su zakon''
- Dopis Gorana Višnjića ministru Romiću vezano uz uzgoj životinja za krzno
- Javna fotoakcija na Cvjetnom trgu - poznate osobe i brojni građani fotografirali su se uz poruke podrške za činčile i ostale životinje te bolji Zakon o zaštiti životinja
- Činčila Činči za spas krznaša
- Javno okupljanje građana i predaja pisma premijeru Oreškoviću u ožujku 2016. s apelom da se ne ukida odredba koja zabranjuje uzgoj životinja radi krzna
- Medijska akcija - građani u kavezu s činčilom kao podrška ostanku zabrane uzgoja životinja za krzno, veljača 2016.
- Prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede s pozivom da se ne unazađuje Zakon o zaštiti životinja i da se ne ukida zabrana uzgoja životinja radi krzna, srpanj 2015.

Objavljeno: kolovoz 2016.

Vezane teme

Činčila [ 543.02 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting