Kravlji sir i renet

| More

U proizvodnji sireva koristi se renet (sirilo) koji sadrži enzim chymosin. Rennet gruša mlijeko, razdvajajući sir i sirutku (vodenasti dio mlijeka). Izvor reneta je 4. želudac tek rođene teladi. Krave nemaju taj enzim. Chymosin se dobiva pranjem i sušenjem želučane opne, koja se zatim usitni i potom namače u bornoj kiselini. Ponekad se dodaje pepsin umjesto chymosin-a. Pepsin se najčešće dobiva iz 4. želuca krave ili rijeđe iz svinja. Pepsin se ponekad miješa s reninom (chymosin).

Nema potrebe opisivati cjelokupan proces proizvodnje sira. Ako još uvijek konzumirate kravlji sir (barem ponekad na pizzi), potražite onaj koji nije siren sa enzimom chymosin (rennin).

Sirevi mogu biti proizvedeni s renetom iz biljnog izvora. U prošlosti koristili su se listovi smokve, dinja, divlji čičak i šafranika. Sada se najčešće koriste sirevi proizvedeni upotrebom reneta iz gljive Mucor miehei ili bakterijama Bacillus subtilis ili Bacillus prodigiosum.

Genetičkim inženjeringom enkodirali su se mikroorganizmi iz chymosina. DNA iz chymosina (želučane opne teladi) uštrcani su u grupu mikroorganizama koji prozvode isti rezultat kao sam chymosin. Alternativno, chymosinov DNA može biti enkodiran sintetički bez upotrebe životinjskih organizama. To je dobro radi nestajanja potrebe za ubijanjem teladi za proizvodnju sireva. Nažalost, ne postoji zakonska obveza da proizvođač deklarira da li je korišten životinjski, genetski ili biljni renet.

Niti jedna vrsta sira nije ekskluzivno garantirana bez reneta životinjskog podrijetla, a teško je uopće pronaći mliječni proizvod za koji ste sigurni da ne sadrži neki od životinjskih enzima ili sl.

Vezane teme

Sir [ 21.35 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting