Jeste li rekli: 'Dodaj mlijeko?'

| More

Postoji stari mit koji kruži već dugi niz godina - uvjerenje da kravlje mlijeko čini kosti jakima. Je li to istina ili laž?

Prije nekoliko godina Američka mljekarska udruga naručila je znanstvenu studiju. Istraživanje je provedeno na ženama koje su prošle menopauzu da bi se potvrdilo uvjerenje Udruge da kravlje mlijeko čini kosti jakima. Studija je objavljena u Američkom glasilu kliničke prehrane (41:254, 1985.). Rezultati su iznenadili Udrugu jer je studija dokazala da su žene čijoj je prehrani dodano obrano mlijeko gubile više kalcija nego što su ga mogle apsorbirati, čak i kad su unosile 1500 mg kalcija dnevno. Ta je znanstvena studija uvjerljivo pokazala da kravlje mlijeko čini kosti slabima, i nije potrebno spominjati da Američka mljekarska udruga nikada više nije naručila sličnu studiju!

Oduvijek su nas učili da bismo trebali piti životinjsko mlijeko da bismo imali jake kosti. Kako ih onda ono može zapravo činiti slabijima? Proizvodi od kravljeg mlijeka poput obranog mlijeka i tvrdog sira vrlo su koncentrirani izvor životinjskih bjelančevina. Istraživači poput dr. Colina Campbella proveli su opsežna istraživanja kojima su dokazali da višak bjelančevina ne ide u vaše mišiće - on odlazi u vašu jetru i bubrege, a zatim urinom izlazi iz vašeg tijela. To uzrokuje veći problem jer ovakvo 'izlučivanje bjelančevina' veže kalcij iz krvotoka, izbacujući ga iz vašeg organizma!

U vašem tijelu naknadno dolazi do manjka kalcija, a vaše crijevo nije u stanju apsorbirati dovoljno kalcija da ga nadomjesti. Rezultat je osteoporoza. Što više nemasnog mlijeka pijete da biste to spriječili, to će stanje biti gore, bez obzira na količinu nadomjestaka koju uzimate.

Osteoporoza doslovno znači 'porozna kost'. To je stanje u kojem čvrste kosti postupno postaju tanke i krhke, a njihova unutrašnjost meka i spužvasta. Epidemiolozi su ustanovili da zemlje u kojima se najviše konzumiraju mliječni proizvodi i bjelančevine imaju najvišu stopu prijeloma kuka povezanih s osteoporozom. Zemlje u kojima se ti proizvodi najmanje konzumiraju imaju najnižu stopu takvih prijeloma. Vrlo je zanimljivo da su ljudi jedini sisavci koji nastavljaju piti životinjsko mlijeko i nakon dojenačke dobi. To je vjerojatno razlog što je 70% svjetske populacije razvilo netoleranciju laktoze.

Dr. Colin Campbell, koji je napisao knjigu The China Study, proučavao je učinak prehrane bogate bjelančevinama i razvoj malignih tumora. Njegovo detaljno istraživanje 27 godina obilno su financirali Američki zavod za zdravstvo, Američko društvo za borbu protiv raka i Američki institut za istraživanje raka. Dokazi upućuju na to da na razvoj raka utječe relativno mala promjena u unosu bjelančevina. Dakle, što više bjelančevina, to će brže tumor rasti. Dr. Campbell je također dokazao da nisu sve bjelančevine jednake - biljne bjelančevine nemaju isti učinak na napredovanje raka kao i kazein, koji čini 87% bjelančevina iz kravljeg mlijeka. Kazein je bjelančevina iz životinjskog mlijeka i sira koja se koristi u prizvodnji hrane, plastike i ljepila. Istraživanje dr. Campbella također zaključuje da kazein pogoduje napredovanju raka jetre i dojke.

Postoji li još problema s kravljim mlijekom? Dokumentirani dokazi pokazuju da može uzrokovati jednu od najgorih bolesti koja može zadesiti dijete - dijabetes tipa 1. Još jedan razlog za brigu je činjenica da prioni, koji dolaze od stoke sa kravljim ludilom, mogu kontaminirati čak i mlijeko. Studije su čak pokazale da je konzumacija kravljeg mlijeka povezana s multiplom sklerozom i mnogim drugim autoimunim bolestima, poput reumatoidnog artritisa, lupusa i Parkinsonove bolesti. Kravlje mlijeko je također povezano s leukemijom i astmom.

Kada nam netko doda mlijeko, bilo bi doista najbolje da ga odbijemo! Postoje zdravije zamjene za mlijeko poput sojinog mlijeka, rižinog mlijeka, zobenog mlijeka, bademovog mlijeka itd., koja se mogu naći u većini trgovina. Uživajte u zdravim koristima biljnih proizvoda umjesto životinjskih i izbjegnite osteoporozu, bolest nagomilavanja i suviška, a ne nedostatka kalcija. Čineći to, izbjeći ćete i druge zapadnjačke bolesti.

Mislili ste da nikad više nećete jesti jogurt! Osim sto na tržištu postoje razni biljni jogurti, evo i jednog recepta za ukusni biljni jogurt bez fermenata kojeg možete sami napravi, a u kojem biste mogli uživati

'Jogurt' od jagode i tofua

Pomiješajte u mikseru:
1/3 šalice sirovih indijskih oraščića
1 šalica smrznutih nezaslađenih jagoda, otopljenih i ocijeđenih
1/2 šalice soka od jagoda (ocijeđenog iz (otopljenih) jagoda)
1/2 žličice soli
1 žličice soka od limuna
5 žličica slada ili sirupa od agave
400g čvrstog tofua
1 žličica vanilije

Ohladite i poslužite. (Izvrsno ide sa narezanim svježim voćem po vlastitom izboru.)

Napisala Connie Kiefiuk, zdravstveni pedagog i koordinator CHIP-a (Coronary Health Improvement Project), Britanska Kolumbija, Kanada; prevedeno uz dopuštenje s www.amazingdiscoveries.org.

Vezane teme

Sojino i zobeno mlijeko - izvor: www.choice.com.au/printFriendly.aspx?ID=105721

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting