10.10.20. Reakcija na slučaj pothranjene bebe iz Australije: Dobro isplanirana veganska prehrana prikladna je za sve uzraste!

| More

- poslano redakciji Slobodne Dalmacije

Poštovani,

skrenuta nam je pozornost na članak „Usprkos savjetima liječnika, roditelji bebu hranili veganski - posljedice su se brzo pokazale” autorice Lenke Gospodnetić, koji je objavljen 3. listopada 2020. na portalu slobodnadalmacija.hr: https://cutt.ly/RgyDspc.

Naslov i sam članak sadrže niz netočnih informacija i tvrdnji koje sugeriraju čitateljima da je veganska prehrana neadekvatna i opasna za zdravlje djece. Umjesto stručnih mišljenja, informacije o nesretnom djetetu iznose se na senzacionalistički način kojim se veganstvo prikazuje kao nutritivno manjkava i životno ugrožavajuća prehrana, a vegani kao fanatici i neodgovorne osobe i roditelji koji zbog ideologije svjesno ugrožavaju zdravlje i živote svoje djece, što u čitateljima potiče predrasude i osudu vegana i veganstva.

U članku, bez navođenja izvora i konkretnih imena, govori se o pothranjenoj jednogodišnjoj bebi neodgovornih roditelja koja je zbog neprimjerene prehrane, i to biljnim prahom i kokosovim mlijekom te biljnim čajem, oboljela od cerebralne paralize. Unatoč tome što takva prehrana nema veze s veganstvom ni zdravom prehranom i razumom općenito, u članku se navodi da je uzrok zdravstvenoga stanja djeteta veganska prehrana. Pritom je zanemarena činjenica da je veganska prehrana raznovrsna i bogata svim nutrijentima koji se mogu dobiti iz voća, povrća, žitarica, mahunarki, sjemenki i orašastih plodova, kao i gotovih veganskih proizvoda, te da postoji velik broj djece koja su odrasla na biljnoj prehrani i potpuno su zdrava.

Prehrana kakva je opisana u članku nedostatna je za bilo koga, a osobito dijete u razvoju. Stručnjaci za dječju prehranu preporučuju da svu djecu, uz majčino mlijeko ili dojenačku formulu, od navršenih šest mjeseci života treba početi dohranjivati krutom hranom, što za svu djecu znači prehranu kašicama od voća, povrća i žitarica. Nakon sedmoga mjeseca, djeci se obično počinje davati hrana s više bjelančevina. U veganskim obiteljima to može biti npr. pire od mahunarki, kaša od tofua i sl. Prema konvencionalnim preporukama, određene namirnice životinjskog podrijetla uvode se kako se dijete bliži prvom rođendanu, a bjelanjak jajeta i kravlje mlijeko nikako se ne preporučuju prije navršenih godinu dana. Dakle, sva djeca se, neovisno o načinu prehrane roditelja, do dobi od godinu dana ionako hrane pretežno namirnicama biljnog podrijetla.

Problem, dakle, nije u veganskoj prehrani, već u nedovoljnom poznavanju dječjih prehrambenih potreba. Američka Akademija za prehranu i dijetetiku (Academy of Nutrition and Dietetics), najveća svjetska organizacija prehrambenih stručnjaka s više od 100 000 registriranih nutricionista i ostalih stručnjaka za dijetetiku i prehranu, objavila je 2016. godine stajalište da je veganska prehrana zdrava, može spriječiti i liječiti kronične bolesti i bolja je za okoliš. Istraživači su ažurirali stajalište o vegetarijanskoj prehrani iz 2009. godine i zaključili da vegetarijanska i veganska prehrana ne samo da su prikladne za sve faze životnog ciklusa (trudnoću, dojenačku dob, djetinjstvo itd.) nego i pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, visokoga krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, pretilosti i nekih vrste raka. Već ranije, 2009. godine, Američka nutricionistička udruga i Nutricionisti Kanade iznijeli su stajalište da je „dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući razdoblje trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije”.

Udruga Prijatelji životinja stoga se zalaže za vegansku prehranu kao najadekvatniju prehranu za svaku životnu dob, a koja, osim dobrobiti za ljudsko zdravlje, potiče i razvoj suosjećanja prema životinjama i pridonosi smanjenju stakleničkih plinova i uništavanja okoliša.

Prijatelji životinja izražavaju žaljenje zbog teškoga stanja nesretne bebe koja se spominje u članku i smatraju da odgovornost za ove zastrašujuće zdravstvene posljedice leži prvenstveno na roditeljima. Također, odgovornost je na zdravstvenim djelatnicima koji su, zbog svoje needuciranosti i negativnog stava prema veganstvu, roditeljima bebe uskratili informacije nužne za pravilnu prehranu djeteta ili su pak propustili saznati zašto roditelji ne dovode dijete na redovite kontrolne preglede. Time su prepustili pravilnu skrb o djetetu očito nedovoljno educiranim roditeljima. Zato nije problem u tome što dijete nije dobivalo hranu životinjskog podrijetla, već u tome što mu nesavjesni roditelji nisu osigurali praktički nikakvu prehranu, zbog čega je dijete bilo jako pothranjeno. Kada su roditelji loše informirani, odnosno needucirani o prehrani djeteta i ne obraćaju pozornost na savjete liječnika, zdravlje njihova djeteta je ugroženo, neovisno o izboru prehrane roditelja, a u ovom slučaju roditelji su bili vegani.

Objavljujući članke u kojima se za pothranjenost bebe neodgovornih roditelja senzacionalistički optužuje veganska prehrana čini se šteta i nepravda svim onim roditeljima koji svoju djecu hrane isključivo namirnicama biljnog podrijetla, a koji to čine na odgovoran i informiran način, ali i njihovoj djeci koja su zdrava, a koja se zbog ovakvih navoda u medijima također stigmatiziraju.

Briga za zdravlje i pravilan razvoj djeteta temelji se na odgovornosti, dobroj informiranosti i suradnji s pedijatrom koji prati razvoj djeteta. Stoga je važno da se, kroz edukaciju roditelja i medijske objave, ističe važnost hranjenja djeteta uravnoteženom i nutritivno izbalansiranom prehranom koja će zadovoljiti potrebe djeteta neovisno o tipu prehrane cijele obitelji. Dokaz tomu su i roditelji vegani u Hrvatskoj, čija djeca su zdrava i napreduju jednako dobro kao i njihovi vršnjaci koji se hrane mješovitom prehranom.

Stoga vas molimo da u Slobodnoj Dalmaciji iznesete navedene činjenice i našu reakciju na spomenuti članak, a da o veganstvu i veganskoj prehrani i djece i roditelja izvještavate profesionalno i referirajući se na recentna znanstvena istraživanja, mišljenja stručnjaka te brojne primjere zdrave djece i odraslih vegana koji žive svuda oko nas.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 09. listopada 2020.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting