09.08.11. Pokolj autohtonih zaštićenih turopoljskih svinja

| More

Prijatelji životinja žele spriječiti kršenje Kaznenog zakona i pokolj autohtonih zaštićenih turopoljskih svinja

- 25 svinja bit će 10. kolovoza poslano na klanje; praščićima prijeti smrt izgladnjivanjem

Veterinarska inspektorica Aneta Karakaš iz Velike Gorice odredila je da će 25 krmača autohtone zaštićene turopoljske pasmine, vlasnika Plemenite opčine Turopoljske, koje su smještene u gateru Turopoljski lug, biti poslane u srijedu, 10. kolovoza 2011. u 10 sati, u klaonicu 'Mesnice Kurilovčan' (N. Kramarića 32, Velika Mlaka).

Iako su iz ureda turopoljskog župana o toj nehumanoj odluci, donesenoj na temelju nedovoljno razjašnjenih obrazloženja, obavijestili sve mjerodavne u Ministarstvu, Vladi RH i Gradu Velikoj Gorici, svinje će biti zaklane 11. kolovoza 2011., pod izgovorom suzbijanja bruceloze svinja.

Naređivanje inspektorice Karakaš da se svinje usmrte vrlo je nejasno, jer nema dokaza da su krmače bolesne. Naime, bruceloza je bolest reproduktivnih organa, a krmače koje imaju praščiće prema tome ne bi trebale biti bolesne. Iako su kod svinja nađena antitijela na brucelozu - svinje su bile u kontaktu s uzročnikom bolesti - sama bolest nije dokazana. Temeljem samo jedne analize, iako je praksa u ovakvim slučajevima da se provodi više analiza, inspektorica Karakaš donijela je okrutnu i strogu odluku o ubijanju životinja. Šturim birokratskim propisom odredila je stravičnu smrt posljednjih 25 od ukupno 26 krmača na tom području i njihove djece.

Sam čin oduzimanja krmača od praščića, koji životno ovise o svojim majkama, je nehuman, nerazuman, okrutan i podliježe sankcijama prema članku 260. Kaznenog zakona, kojim je zabranjeno životinju teško zlostavljati ili je izlagati nepotrebnim mukama ili joj nanositi nepotrebne boli. Većina ovih krmača ima praščiće, koji će bez svojih majki biti osuđeni na patnju i mučnu smrt izgladnjivanjem. Zbog navedenoga, Prijatelji životinja zatražili su intervenciju policije, kako bi se spriječilo kršenje članka 260. Kaznenog zakona, te podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu.

Više informacija može se dobiti od turopoljskog podžupana Stjepana Čunčića (098 208 908, 01/6224 227), koji će 10. kolovoza prisustvovati sramotnom činu odvoženja svinja u klaonicu.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting