20.06.08. Demanti na članak 'Veganstvo nije za djecu'

| More

Klinika za dječje bolesti Zagreb
Predstojnica prof. dr. Sanja Kolaček
Klaićeva 16
10000 Zagreb

Poštovana prof. dr. Kolaček,

udruga Prijatelji životinja je neprofitna udruga koja promovira vegetarijanstvo kao etički, ekološki i zdravstveno prihvatljiv način življenja.

Obraćamo Vam se vezano za vašu izjavu u novinama Jutarnji list od 18.6.2008., stranica 32., u kojoj navodite da vegetarijanskoj i veganskoj prehrani nije mjesto na dječjem jelovniku.

U toj ste izjavi pokazali veliku neinformiranost o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani kojom obmanjujete javnost.

Američka nutricionistička udruga i Nutricionisti Kanade izradili su vrlo detaljnu i opširnu studiju koja kao rezultat ima stajalište da je 'dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući period trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije'. Nadalje, studija iznosi stav 'da je primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana zdrava, nutricijelno dostatna i da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti'. Cijelu Vam studiju šaljemo u prilogu.

Primjeri iz članka su usamljeni slučajevi needuciranih roditelja koji se nisu pridržavali pravila vegetarijanske prehrane. Dojenčad se ne smije hraniti ni kravljim niti sojinim mlijekom, već isključivo majčinim ili adaptiranim mlijekom koje postoji i na bazi soje za djecu vegane i za djecu alergičnu na mlijeko. Upute pedijatara i nutricionista upućene vegetarijancima, koji se iz etičkih, ekoloških ili zdravstvenih razloga odlučuju na veg(etarij)ansku prehranu, da u prehranu uvrste namirnice životinjskog porijekla ne doprinose rješenju eventualnih nedostataka nutrijenata kod vegetarijanaca. Upravo je uloga pedijatara i nutricionista da upute roditelje vegetarijance i vegane u pravilnu kombinaciju namirnica biljnog porijekla koji su bogat izvor svih nutrijenata.

Prema nezavisnom istraživanju komunikacijske agencije SPEM iz 2007. godine u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca, što znači da ima preko 150.000 stanovnika koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani.

Budući da je u svijetu vegetarijanska i veganska prehrana prihvaćena u svim javnim institucijama i potvrđena od liječnika, nutricionista i znanstvenika, očekujemo da će i hrvatski stručnjaci na području prehrane uložiti vrijeme u edukaciju o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani kako bi javnost bila objektivno informirana.

Pozivamo Vas da posjetite web stranice Udruge, www.prijatelji-zivotinja.hr, i pročitate mnoge znanstvene članke o veg(etarij)anskoj prehrani. Kod nas se može nabaviti i literatura o vegetarijanskoj prehrani, a svakako preporučujemo knjigu dr. Benjamina Spocka - 'Odgoj i njega djeteta', 7. prošireno izdanje (izdavačke kuće Botteri i sinovi, Supetar, 2004.), u kojoj ovaj svjetski poznati pedijatar preporučuje upravo vegansku prehranu kao potpuno prihvatljivu za djetetovo zdravlje. Dr. Spock je za svoga života bio član savjetodavnog odbora Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), a neke tekstove PCRM-a o veganskoj prehrani djece šaljemo u prilogu kako bi Vas potaknuli na daljnju edukaciju.

Postoje i brojne studije koje pokazuju prednosti vegetarijanske i veganske prehrane u prevenciji određenih bolesti kod djece i odraslih.

Stojimo Vam na raspolaganju za bilo koji oblik suradnje te nudimo pomoć u nabavi stručne literature.

S poštovanjem,

Ivana Surjan
Koordinatorica Udruge

Na znanje:
- Hrvatsko pedijatrijsko društvo
- Dr. Marija Džepina, Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba
- Suzana Tomašević, Nutrivita
- Goranka Jureško, Jutarnji list

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting