02.03.15. Zar i zebre na tanjuru?

| More

Udruga Prijatelji životinja za prestanak prodaje mesa divljih životinja u trgovinama Metroa

- Prijatelji životinja, potaknuti dojavama građana, u svojem dopisu apeliraju na etičnost uprave Metroa

Potaknuta pozivima i izraženim nezadovoljstvom brojnih građana, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis upravi trgovačkog lanca Metro, jasno osuđujući proširenje njihove ponude i na meso divljih i egzotičnih životinjskih vrsta.

Građane je šokirala spoznaja da Metro odnedavno u svojim trgovinama nudi na prodaju meso egzotičnih i divljih životinja poput bizona, zebre, krokodila, medvjeda i divljeg zeca. Udruga je izrazila zgroženost stavom tvrtke Metro da je u redu prodavati meso divljih i egzotičnih životinja, i istaknula da zaista nema potrebe za promoviranjem i populariziranjem jedenja mesa i takvih životinja. Prehrambena industrija ionako već preko svake mjere iskorištava i iznimno okrutno postupa s milijardama domaćih životinja.

Iznesen je i stav da ne treba poticati lov i uzgoj divljih životinja za dobivanje mesa. Što je rasprostranjenije tržište za takve vrste mesnih proizvoda, to je jednostavnije krivolovcima prodati ilegalno meso jer se ono teško može razlikovati od legalnoga. To može dovesti brojne vrste na rub istrebljenja, a broj životinja u divljini ionako je u stalnome padu. Osim toga, takvim se izlovljavanjem vrši negativna selekcija životinjskih vrsta.

Uz vrlo važno pitanje održivosti, lov je okrutan. Velik postotak životinja koji pretrpi ozljede od vatrena oružja ne umre brzo ni bezbolno. Preživjele mladunce bez roditelja, ako se još nisu osamostalili, čeka polagana i bolna smrt od izgladnjivanja ili grabežljivaca. U lovu često 'slučajno' stradavaju ugrožene vrste pa i ljudi. Osim toga, važno je svima umiješanima u biznis sa životinjama osvijestiti da su one živa bića s potrebama, potpuno sposobna osjetiti tugu i bol, baš kao i bilo koje drugo živo biće, te da imaju pravo na život.

Brojna istraživanja potvrdila su štetnost konzumacije mesa, mliječnih proizvoda i jaja za ljudsko zdravlje. Stoga Prijatelji životinja apeliraju na upravu Metroa, kao na poduzetnike koji brinu o zdravlju i dobrobiti svojih kupaca, da ohrabri smanjivanje unosa proizvoda životinjskog podrijetla u ljudski organizam, a ne suprotno.

Umjesto proizvoda koji se temelje na ubijanju životinja i uništavanju prirode, zašto ne ciljati na ekološki svjesne potrošače? Uz molbu da iz trgovina Metroa povuku sporne proizvode od mesa divljih i egzotičnih vrsta životinja, Udruga je uputila prijedlog o povećanju ponude veganskih proizvoda, kao što su biljni sir i sojino meso, na dobrobit svih građana, životinja i okoliša.

Svake godine na industrijskim se farmama uzgoji i ubije preko 60 milijarda životinja, što uzrokuje ne samo golemu patnju živih bića i nepopravljivu devastaciju okoliša nego utječe i na glad u svijetu i na ljudsko zdravlje. U takvoj situaciji, širenje ponude mesa čak i na egzotične vrste za svaku je osudu, sramotno i pokazuje potpunu ravnodušnost prema humanim vrijednostima.

Hrvatska je poželjno turističko odredište zbog visokog stupnja očuvanosti prirode i izvorne hrvatske kulture. Turisti ne dolaze u Hrvatsku kako bi jeli meso zebre ili krokodila. Sve veći broj kupaca i turista bojkotira trgovine i države koje se bezobzirno odnose prema životinjama i koje ne mare za ekologiju i održivo življenje, a veliki poduzetnici trebali bi postati svjesni toga.

Uzimajući u obzir svu okrutnost i ekološku neetičnost koja stoji iza trgovine mesom egzotičnih vrsta i divljih životinja, građani i udruga Prijatelji životinja izražavaju nadu da će Metro odustati od daljnjeg uvoza i prodaje barem takvog mesa.

Dopisi poslani upravi Metroa mogu se pročitati na sljedećim linkovima:

Metro - dopis Marcu Careni [57.62 Kb]
Metro - dopis Marini Stepinac [57.13 Kb]
Metro - dopis Vladimiru Gnjidiću [57.35 Kb]

Zar i zebre na tanjuru?! [ 316.64 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting