28.04.08. Pravilnik o opasnim psima

| More

Savez udruga za zaštitu životinja - SUZA i Prijatelji životinja traže sankcioniranje vlasnika pit bulla i provođenje Pravilnika o opasnim psima

Nakon nedavnog slučaja kada je zbog neodgovornog ponašanja vlasnika, križanac pit bulla u strogom centru Zagreba usmrtio maltezera i izgrizao njegovu skrbnicu, SUZA i Prijatelji životinja upozoravaju na neprovođenje Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima.

Naime, iako je Pravilnik o opasnim psima na snazi još od 2005. godine, njegova primjena još uvijek nije zaživjela u praksi, odnosno psi pasmine pit bull terijeri i njihovi križanci se ne mikročipiraju, kastriraju i ne uvode se u registar 'Moguće opasnih pasa'. Dakle, kod ove problematike ne treba mijenjati zakone već ih jednostavno provoditi.

Primjerice, kada je udruga Prijatelji životinja prošle godine prijavila nadležnim inspekcijama uzgajivačnicu pit bull terijera namijenjenih za borbe pasa i čiji je vlasnik priznao medijima svoja nezakonska djelovanja, veterinarska inspekcija je izvršila nadzor, potvrdila postojanje deset pit bull terijera, i dala izvještaj da je sve u redu jer su psi cijepljeni protiv bjesnoće, bez da je izdala nalog vlasniku o hitnom mikročipiranju, kastriranju i uvođenju tih pasa u registar 'Moguće opasnih pasa'. Protiv vlasnika navedenih pit bullova nije podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima.

Takvih slučajeva ima puno što pokazuje da su u Hrvatskoj, pored postojeće zakonske regulative, borbe pasa itekako prisutne. Ono što je iznenađujuće u konkretnom slučaju jest da se na napise u novinama, i pored činjenice da je navedena problematika upravo u njihovoj nadležnosti, uopće nije oglasilo nadležno Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

SUZA i Prijatelji životinja traže sankcioniranje vlasnika u spomenutom slučaju kako bi se naglasak stavio na rješavanje problema, tj. na provođenje važećih zakonskih odredbi, a ne na srdžbu prema psima koji nisu krivi zbog stanja u koje su dovedeni.

Izvadci iz važeće zakonske regulative:

Zakon o zaštiti životinja (N/N 135/06)

Članak 48.

(4) Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece.
(7) Uvjete i način držanja opasnih i moguće opasnih pasa propisuje ministar.

Pravilnik o opasnim psima (N/N 26/05)

Članak 6.

(3) Psi pasmine terijera tipa bull koji ne mogu biti upisani u registar (pit bull terijeri) i njihovi križanci, moraju biti označeni mikročipom, sterilizirani ili kastrirani te upisani u Upisnik pasa u rubriku ‘Moguće opasan pas'.

Članak 7.

1) Prilikom nabave moguće opasnog psa vlasnik istoga mora prijaviti posjedovanje takvog psa radi njegovog upisivanja u Upisnik pasa u rubriku ‘Moguće opasan pas'.
2) Za daljnje držanje opasnog i nabavu moguće opasnog psa te psa iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika, vlasnik mora nadležnom veterinarskom uredu podnijeti dokaze, izdane od strane nadležnog tijela:
- o nekažnjavanju zbog kaznenih djela: protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga, mučenja životinja i drugih kaznenih djela počinjenih uporabom sile, prijetnje, protupravnog prisvajanja te oštećenjem ili uništenjem imovine,
- da je stariji od 18 godina i
- da je poslovno sposoban.

Predviđena kazna za kršenje navedenih odredbi je sukladno čl. 67. st.1. toč.44. Zakona o zaštiti životinja od 5.000 - 15.000 kn.

Prijavu protiv neodgovornog vlasnika čiji je pas usmrtio maltezera, podnijele su udruge SUZA i Prijatelji životinja.

Pogledajte video snimke borbe pasa u Hrvatskoj:

http://www.youtube.com/watch?v=1bvuGUU56G0

http://www.youtube.com/watch?v=Kfub_vgOT8A

Uzgoj pasa korištenih za borbu1 [ 259.19 Kb ]Uzgoj pasa korištenih za borbu2 [ 254.70 Kb ]Uzgoj pasa korištenih za borbu3 [ 703.39 Kb ]Pas korišten u borbi pasa1 [ 100.95 Kb ]

Vezane teme

Odgovor Državnog odvjetništva [ 132.99 Kb ]Odgovor Policijske uprave Zagrebačke [ 69.59 Kb ]Odgovor Veterinarske inspekcije [ 198.00 Kb ]Uputa za provođenje pravilika [ 54.67 Kb ]Uputa za provođenje pravilika [ 119.43 Kb ]Uputa za provođenje pravilika [ 140.86 Kb ]Uputa za provođenje pravilika [ 104.48 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting