09.05.17. Reakcija na organizaciju Dana lova i ribolova u Zagrebu

| More

Zagrebački holding d.o.o.
Podružnica Zagrebački velesajam
n/r gđa. Dina Tomšić
Avenija Dubrovnik
10 000 Zagreb

Predmet: Reakcija na organizaciju Dana lova i ribolova od 20. do 22. listopada 2017. godine

Poštovana gospođo Tomšić,

pišemo vam povodom najave organizacije Dana lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu. Budući da se kao udruga bavimo pravima životinja i njihovom zaštitom, prilično smo zgroženi organizacijom sajma koji propagira nasilje i ubojstvo drugih živih bića na prostoru Zagrebačkog velesajma.

Lov i ribolov već dugo nisu nužni kako bi se čovjek prehranio, već su u modernom dobu postali simbol čovjekove nadmoći nad drugim živim bićima. S tim da pod pojmom "nadmoć" ne mislimo na fizičku nadmoć, već tehnološku, koja ljudima omogućuje neviđenu dominaciju nad ostalim životinjama. Isto tako, lov i ribolov ne možemo okarakterizirati kao sport, budući da je cilj sporta zdravo tijelo i zdrav duh, a lovom i ribolovom se svim životinjskim tijelima, osim ljudskom, oduzimaju i zdravlje i duh.

Smatramo kako manifestacijama ove vrste nije mjesto u modernom društvu, kao i da one potiču nasilje i manjak empatije prema drugim živim bićima, što je upravo jedna od stvari koje nedostaju današnjem svijetu i zbog kojih su nam krize postale svakodnevica - ekološka, ekonomska, geopolitička ili neka druga. Nasilje je uvijek bilo i uvijek će biti nasilje i ne smijemo ga kao društvo tolerirati. Pogotovo jer ima mnoštvo primjera iz povijesti kada se nasilje nad nekom manjinom ili slabijom skupinom proširilo na mnoge.

Ovim putem Vas molimo da odustanete od organizacije Dana lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu te time pošaljete snažnu poruku napretka i nenasilja. Životinje ne mogu govoriti jezikom prava i čovjeka te je upravo zato bitno da mi reagiramo na nepravdu i patnju kroz koju prolaze, u što lov i ribolov, pogotovo oni "sportskog" karaktera, definitivno spadaju.

Uvjereni smo da Zagrebačkom velesajmu nije potrebno sudjelovati u nečemu tako primitivnom i nazadnom kao ubijanje, mučenje i iskorištavanje životinja zbog zabave, odnosno nečijeg hobija. Vaša institucija ima dugogodišnju tradiciju organiziranja i ugošćivanja raznih događanja kojima je cilj kulturno i moralno uzdizanje čovjeka te se nadamo da taj ugled neće ukaljati ustupanje prostora Danima lova i ribolova.

Naravno, svjesni smo da na niti Vi osobno, niti Zagrebački velesajam kao institucija, ne možete sami zaustaviti postojanje lova i ribolova, niti to očekujemo od Vas. Ono što možete napraviti, i na što Vas pozivamo i molimo, je da ne sudjelujete u promoviranju istog. Društvena promjena je zbir malih osobnih odluka čija je zajednička suma veće od sume pojedinačnih odluka. Neustupanjem prostora Danima lova i ribolova imate priliku donijeti jednu takvu odluku koja će jednog dana biti dio nenasilnog i tolerantnog društva kako, vjerujemo, svi priželjkujemo.

Na raspolaganju smo za sve dodatne informacije, kao i za suradnju u promicanju nenasilnog načina života.

S poštovanjem,

Matko Boršić
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 19. travnja 2017

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting