15.01.19. Guske kao rekviziti u predstavi

| More

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
Odnosi s javnošću
n. r. gđa. Kristijana Ferderbar Bućan
Trg Republike Hrvatske 15
10000 Zagreb

Predmet: Četiri guske u predstavi „Ciganin, ali najljepši”

Poštovani,

na osnovu dojave zabrinutih građana obraćamo Vam se sa zamolbom da izostavite žive životinje iz predstave Kristiana Novaka „Ciganin, ali najljepši”. U nastavku teksta šaljemo jednu od dojava građana:

„Pišem vam jer sam nedavno prisustvovala HNK predstavi 'Ciganin, ali najljepši', bez prethodnog znanja da će na pozornici 3 sata također biti i četiri guske, primorane da cijelu predstavu slušaju deranje, tučnjavu, pucnjeve, izuzetno glasnu glazbu i sve to pod svjetlom reflektora i obavijene umjetnim dimom. Takvo maltretiranje životinja ne priliči niti jednoj kulturnoj instituciji, svakako ne kazalištu, pa vam to javljam za slučaj da i vi možda želite PR odjelu HNK-a pristupiti sa svojim prigovorom.”

Upotreba životinja u kazališnim predstavama i njihovo uznemiravanje etički je neprihvatljivo. Posjetitelji trebaju slušati i gledati ljudske vještine pjevanja i glume, a ne preplašene guske kojima u kazalištu nije mjesto. Također, prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno je „koristiti životinje za filmska i televizijska snimanja, oglašavanje, izložbe, smotre, natjecanja ili predstave ako ih se pri tome prisiljava na ponašanje koje kod životinja izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt” te „prisiljavati životinje na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah” zbog čega Vas ljubazno molimo da izbacite žive guske iz predstave.

Poznat je slučaj da je prije 15-ak godina konj tijekom Vaše predstave „Ero s onoga svijeta” slomio nogu i zatim bio ubijen. Takve su vas tragedije trebale potaknuti da shvatite kako je kazališna pozornica namijenjena glumcima i pjevačima, koji su izabrali bavljenje umjetnošću, a ne preplašenim životinjama, koje nemaju izbora.

Vjerujemo da ćete razmisliti o vlastitom ugledu te da će se predstave ubuduće održavati biti bez guski i ostalih životinja kao živih rekvizita. Molimo vas da vlastitim izborom nekorištenja živih životinja u navedenoj i ostalim predstavama odlučite kao respektabilna institucija prednjačiti u kulturi i visoko civiliziranoj umjetnosti, te da prestanete iskorištavati i maltretirati životinje na svojoj pozornici i na taj način blatiti kulturni i etički ugled Hrvatske.

Zbog svega navedenoga molimo da što prije sklonite životinje iz neprimjerenih uvjeta. Unaprijed zahvaljujemo i molimo da nas pismenim putem obavijestite o poduzetim radnjama i mjerama kako bismo prenijeli informacije zainteresiranoj javnosti i medijima.

Zahvaljujemo unaprijed, uz srdačan pozdrav,

Vlatka Balaš
Prijatelji životinja

Zagreb, 14. siječnja 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting