19.04.22. Utjecaj gradova i županija na zaustavljanje klimatskih promjena

| More

- Poslano svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj

Poštovani,

u ovo doba sveprisutne nesigurnosti, kako ekonomske tako i zdravstvene te ekološke, upućujemo Vam dobronamjeran prijedlog za maleni korak prema održivom načinu življenja i kao poruku o važnosti zaustavljanja klimatskih promjena ususret Dana planeta Zemlje.

Uzevši u obzir Niskougljičnu strategiju (NN 63/2021) koju je Sabor donio u 2021. godini, odnosno njezine sljedeće mjere i stavke:

  • MAG-14 - Promjena načina prehrane ljudi: „Uzgoj žitarica za hranu za životinje proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu. Povećanjem utroška namirnica biljnog porijekla u prehrani mogu se ostvariti značajna smanjenja emisija, kao i ušteda vode“
  • Stavak 6.6.2.: „Potrebno je spomenuti da bi se dodatno značajno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova, moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla.“

upućujemo Vam prijedlog da sva hrana koju organizira i plaća vaša lokalna zajednica na službenim sastancima i domjencima bude isključivo biljnog podrijetla, odnosno bez mesa mlijeka i jaja, čija proizvodnja ostavlja iznimno negativan ekološki otisak.

Radi svega navedenoga je Ian Middleton, vijećnik iz velikobritanskog Oxforda, prije nekoliko mjeseci iznio prijedlog da opskrba hranom na svim službenim sastancima vijeća okruga Oxfordshire bude u potpunosti biljnog podrijetla te je takav prijedlog i prihvaćen. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nedavno je istaknulo kako su i Vlada Republike Hrvatske, Ured predsjednika Republike Hrvatske, Sabor te samo Ministarstvo gospodarstva, u toku sa vremenima, u pripremi ovakve zelene tranzicije ka biljnoj ishrani.

Stoga pozivamo i Vas da doprinesete odredbama Niskougljične strategije, uz ostale načine promocije biljnih proizvoda i prehrane te konkretnih mjera koje je lako poduzeti. Podsjećamo Vas i na prošli dopis, u kojemu smo istaknuli neke od njih:

  • u kantinama, vrtićima i školama Vaše lokalne samouprave značajno smanjenje ponude jela od mesnih i mliječnih proizvoda, te njihova zamjena raznolikom ponudom jela od žitarica, grahorica, mahunarki, gljiva i pregršt ostalih opcija koje prehrana na bazi biljnih proizvoda nudi
  • promoviranje bezmesnih dana, poput Francuskog 'Lundi vert' ili pak zagrebačkog 'Zelenog ponedjeljka'
  • na natječajima za javnu nabavu preferiranje proizvoda biljnog podrijetla naspram onima životinjskog podrijetla
  • omogućavanje značajnog popusta za proizvođače koji na štandovima javnih prostora i tržnica Vaše jedinice lokalne samouprave prodaju proizvode isključivo biljnog podrijetla
  • izrada edukativnih programa, produciranje informativnih materijala te promocija na javnim površinama o prednosti proizvodnje i konzumiranja proizvoda biljnog podrijetla

Ponovno Vam šaljemo i link na brošuru Hrana i ekologija te link na novoizdani vodič Biljna mlijeka osvajaju svijet, koji sa mnoštvom informacija čini tranziciju na zelenu ishranu kako zanimljivom, tako i jednostavnom.

Danas je zaista dostupno obilje alternativa namirnicama životinjskog porijekla te je vrlo lako složiti biljne ekološke obroke, bilo da se radi o platama ili gotovim jelima, na način da okusno zadovolje sve i to neovisno o tome kako se inače hrane. Biljna prehrana je prikladna za sve i odašilje poruku da prehranom zaista možemo značajno utjecati na klimatske promijene.

Stojimo Vam na raspolaganju za konkretne informacije o nabavi namirnica i mogućnosti izvedbe navedenog prijedloga, kao i za ustupanje promotivnih materijala za informiranje ljudi o prednostima biljne prehrane.

Radujemo se Vašem odgovoru.

S poštovanjem,

Mirna Ukrainčik, mag. class. phil.
Koordinatorica projekata

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting