22.04.07. Promjenom prehrane protiv globalnog zatopljenja

| More

Error:

Prijatelji životinja povodom Dana planeta Zemlje pozivaju udruge za zaštitu okoliša na suradnju

Zagrijavamo naš planet do uzbunjujuće razine s mogućim katastrofalnim posljedicama. Godina 2005. bila je najtoplija zabilježena godina. Zamislite pregrijan automobil ili raskuhan ručak. Sada to zamislite u planetarnim razmjerima. U filmu i knjizi Ala Gorea, 'Neugodna istina' (An Inconvenient Truth) jasno su iznesena predviđanja znanstvenika o otapanjima polarnih pokrova, podizanju nivoa mora, poplavama, uništavajućim sušama i sve jačim uraganima i olujama.

Izvješće iz studenoga 2006. koje je objavila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavilo je da uzgoj stoke generira veću emisiju stakleničkih plinova - 18 posto - od svih automobila i kamiona zajedno. Jedna kalorija životinjske bjelančevine zahtijeva više od 10 puta toliku potrošnju fosilnog goriva - oslobađajući više od 10 puta više ugljičnog dioksida - nego jedna kalorija biljne bjelančevine. Milijarde životinja naguranih u tvorničkim farmama svake godine proizvedu ogromne količine metana. Kišne šume se sijeku ekstremnom brzinom za pašnjake i za uzgoj žitarica za ishranu životinja. Uzgajanje životinja za hranu uz golemu potrošnju prirodnih resursa i velike ekološke štete, direktno uzrokuje i globalno zatopljenje.

Udruga Prijatelji životinja uputila je svim udrugama koje se bave ekologijom i zaštitom okoliša dopis u kojem ih pozivaju da zajedničkim snagama upute građanima apel za promjenu prehrane koja će rezultirati smanjenjem globalnog zatopljenja, odnosno smanjenjem emisije metana i ugljičnog dioksida (CO2), sječe prašuma, uporabe pesticida, zagađenja zraka, vode i zemlje te smanjenjem enormne potrošnje prirodnih resursa. Nužna je edukacija o direktnoj povezanosti konzumacije namirnica životinjskoga podrijetla s globalnim zatopljenjem i uništavanjem okoliša.

Povodom Dana planeta Zemlje, udruga Prijatelji životinja sudjelovat će na Eko-placu organiziranom od strane Zelene akcije koji će se održati 21. i 22. travnja na Trgu Petra Preradovića. Na informativnom štandu građanima će se pružiti informacije o povezanosti globalnog zatopljenja i načina prehrane. Građani će moći pogledati film 'Proždirući zemlju' o ekološkim aspektima vegetarijanstva te dobiti informativne letke izrađene posebice za ovu prigodu.

Organizacija Greenpeace u suradnji s drugim udrugama pokrenula je program 'Ecological Footprint' kako bi, između ostalog, ukazala da je veganstvo najjednostavnije i najučinkovitije rješenje za smanjenje globalnog zatopljenja i zaštitu okoliša.

Svako tko želi zaštititi okoliš treba imati informacije o direktnoj i velikoj povezanosti načina prehrane i uništenja planeta. Kao što kaže Paul McCartney, 'Tko god želi spasiti planet, mora prestati jesti meso. To je najvažnija stvar koju pojedinac može učiniti.'

Error:

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting