26.06.03. Spasimo klokane

| More

Međunarodni prosvjed protiv ubijanja klokana u Australiji za meso i kožu

RECITE NE NAJVEĆEM POKOLJU DIVLJIH ŽIVOTINJA NA SVIJETU

- 6,5 milijuna klokana osuđeno na smrt

Pošaljite protestno pismo Vladi Australije

Prijatelji životinja se uključuju u međunarodnu kampanju, koju vodi britanska organizacija VIVA (Vegetarians International Voice for Animals; Međunarodni vegetarijanski glas za životinje) protiv pokolja klokana koji se događa zbog mesa i kože, s odobrenjem vlade. Tražimo od Vlade Australije da stane na kraj ovom pokolju i da zaštiti svoje autohtone vrste. Uz Ameriku, Australija ima najgori odnos prema istrijebljenju životinjskih i biljnih vrsta.

Pozivamo vas na prosvjed koji će se održati na križanju Gajeve i Bogovićeve ulice u Zagrebu, ispred hotela Dubrovnik, u četvrtak, 26. lipnja s početkom u 12 sati. Tamo će voditelj prosvjeda davati informacije, nakon čega će se krenuti prema australskoj ambasadi, Centar Kaptol, Nova Ves 11, gdje ćemo uručiti prosvjedno pismo Ambasadoru u kojem tražimo da apelira na svoju vladu da zaustavi pokolj klokana. Nakon toga, prosvjednici se vraćaju na križanje Gajeve i Bogovićeve ulice.

Na svu sreću, jedini restoran u Zagrebu za kojeg se zna da je nudio klokanovo meso to više ne nudi zbog slabe potražnje. Neka tako ostane! Stanovnici Australije odbijaju jesti to meso pa ga se prodaje državama u kojima je odnos prema životinjama i prirodi na niskoj razini - kao što su to Kina, Rusija, Rumunjska, Južnoafrička Republika, pa čak i Srbija. VIVA je uspjela nagovoriti preko 1.500 trgovina i supermarketa da prestanu prodavati klokanovo meso. Sad se kampanja usmjerava protiv upotrebe kože, koja je unosnija od trgovine mesom. Ta se koža koristi za izradu nogometnih kopački. Najveći udio tog tržišta drži Adidas, pa posebno ciljamo baš na njih. Tražimo da prestanu koristiti klokanovu kožu i da koriste suvremene sintetičke materijale kao zamjenu. Potrošači mogu pisati pisma (na njemačkom ili engleskom jeziku) i slati razglednice glavnom uredu Adidas-a u Njemačkoj. Mogu i bojkotirati tog proizvođača dok ne prestane sudjelovati u istrijebljenju klokana.

Ovo je najveći pokolj životinja u divljini nakon pokolja bizona u Americi krajem 19. stoljeća. Službeni odstrel je 6,5 milijuna klokana, a to ne uključuje nekomercijalna ubijanja, stradavanja na cestama, i stradavanje mladih klokana nakon što im je ubijena majka. Ukupan broj mrtvih prelazi 10 milijuna. U Australiji je 6 vrsta klokana istrijebljeno, još su 4 vrste izumrle na kontinentu, a 17 vrsta je ugroženo.

Farmeri se pravdaju da klokani uništavaju usjeve i da se natječu s ovcama za ispašu. Znanstvena istraživanja su pokazala da klokani ne posjete 95 posto usjeva pšenice i da ne utječu na ispašu ovaca; ni u uvjetima suše. Brojevi klokana se sami reguliraju, kao što je se to događalo milijunima godina. Postoji Pravilnik za odstrel klokana, ali ne postoje kazne za onoga tko ga ne poštuje. Lovci su često okrutni kad ubijaju klokane.

Ovo zasjenjuje svaki primjer ubijanja i mučenja divljih životinja u Hrvatskoj i smatramo da treba podržati ovu kampanju. Naša se država treba uključiti i zbog još nekoliko razloga. Životinjske i biljne vrste su svjetska baština i ne pripadaju ljudima koji su naselili zemlju gdje se pojedina vrsta nalazi. Kako ima jako puno Hrvata u Australiji, a voditelj naše kampanje je povratnik iz Australije, želimo da Hrvati daju pozitivan doprinos zaštiti životinja, biljaka i prirode. Ne želimo da naša država bude poznata po farmama činčila, nojeva, tuna i slično; i kao zemlja u kojoj se vrši pokolj nad srnama, medvjedima i vukovima. Ne želimo da hrvatski iseljenici budu poznati kao veliki ribari, koji pljačkaju svjetska mora, vršeći time genocid nad dupinima. Ne treba se ponositi time što su naši iseljenici pomogli 'izgraditi' svoje 'nove domovine' jer to nije ništa drugo nego uništavanje prirode i obespravljivanje Indijanaca i Aboridžina. Želimo biti pozitivan primjer u zaštiti životinja i prirode, kao što smo to zamalo postigli s GMO-ima.

Ovim povodom tražimo od naših stanovnika da ne podržavaju ekocid u Hrvatskoj niti u bilo kojoj drugoj državi. Recimo NE srnetini, tuni, lovu, zmijskoj koži ali i ostalim proizvodima od životinja. Ne kupujte egzotično drvo niti namještaj od njega, jer ono je glavni razlog zbog kojega je isplativo uništavati prašume. Pokolj prašumskih životinja je tek usputni posao. Također, recite NE egzotičnim kućnim ljubimcima, koži i krznu.

klokani_prosvjed2klokani_prosvjed1

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting