30.11.06. Glas Sabora za životinje

| More

Izglasavanje amandmana i Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskom saboru

Nakon saborske rasprave, čeka se izglasavanje novog Zakona o zaštiti životinja koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2007. te donijeti mnoge promjene po pitanju zaštite i prava životinja u Hrvatskoj.

Prijatelji životinja se nadaju da će biti usvojen i amandman kojim bi se u budući Zakon uvrstila potpuna zabrana utrke pasa, koje su osuđene i od strane javnosti i iza kojih se krije velika okrutnost, kao i amandman kojim bi se uvrstila zabrana trajnog vezanja pasa čime bi se spriječilo takvo fizičko i psihičko zlostavljanje životinja.

Udruga Prijatelji životinja iznenađena je podignutim amandmanom da se iz odredbe kojom se strogo zabranjuju borbe životinja izuzmu borbe bikova zbog navodne tradicije borbi bikova u jednom dijelu Hrvatske. Iako se u tim borbama za sada ne ozlijeđuju bikovi, kad Zakon dozvoli borbe bikova, tko će spriječiti organizatore da organiziraju i krvave borbe bikova? Ako bi se takvo nešto usvojilo i ako bi u Hrvatskoj bile dozvoljene borbe bikova, to bi bila velika sramota za Hrvatsku i to baš sada u vrijeme kada cijeli svijet osuđuje Španjolsku zbog njene krvave tradicije. Osim toga, nije u redu da se Zakon mijenja zbog navodnog običaja u par sela koji umjesto borbi životinja, koje su u bilo kojem obliku primitivan način zabave zabranjen i po sadašnjem Zakonu o dobrobiti životinja, mogu organizirati izložbe bikova i dobiti jednaku pozornost.

Iako su mnogi problemi ostali neobuhvaćeni ili neriješeni, drago nam je da odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno, iako uz ogromno prijelazno razdoblje, ulazi u Zakon, te uz mnoge druge pozitivne odredbe budući Zakon čini dobar početak zakonodavnih promjena u Hrvatskoj po pitanju zaštite i prava životinja.

Prijatelji životinja se nadaju da će se uz novi Zakon o zaštiti životinja dogoditi i promjene po pitanju učinkovitosti izvršnih tijela kako Zakon ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting