15.12.21. 20 godina Prijatelja životinja!

| More

Prijatelji životinja Danom otvorenih vrata slave dva desetljeća borbe za prava životinja i opće dobro

20 godina udruge [ 190.06 Kb ]

- Video i infografika s presjekom aktivnosti; zamolba za 20 kuna donacije za 20 godina truda i uspjeha

Od svojeg osnivanja davne 2001. godine, Prijatelji životinja svim snagama zalažu se za pravedniji svijet za sva bića. Kako bi proslavili dva desetljeća borbe za prava životinja u Hrvatskoj, objavili su dirljiv video i infografiku s vremenskom crtom svojih postignuća, koja otkrivaju koliko se toga promijenilo u korist životinja u tom razdoblju, ali i koliko je odricanja i borbe za sve to trebalo te koliko im znači podrška građana. Okruglu obljetnicu obilježit će Danom otvorenih vrata u prostorijama Udruge u Jurišićevoj 25 u Zagrebu, u petak 17. 12. 2021. od 9 do 18 sati.

„Kada smo prije 20 godina osnovali udrugu, u Hrvatskoj je bilo dopušteno uzgajati i ubijati životinje radi krzna, a napuštene životinje usmrćivale su se u skloništima. Tigrovi i lavovi skakali su kroz obruče i zazirali od udarca bičeva u cirkuskim predstavama, nije bilo označavanja pasa mikročipom, a za riječi ‘vegan’ ili ‘veganstvo’ gotovo nitko nije niti čuo. Danas nam je nezamislivo uopće pojmiti da su se neke od navedenih praksi odvijale još u prošlom desetljeću”, prisjećaju se u Udruzi.

Prijatelji životinja neumorno su nizali brojne aktivnosti, projekte i kampanje te uspjeli postići mnoga dostignuća koja su danas ponos cijele Hrvatske. Konkretni pomaci nisu se dogodili preko noći i trebalo je puno upornosti i požrtvovnosti sada već brojnih članova. Zahtjeve i prijedloge da se nešto promijeni najčešće su usmjeravali prema institucijama i zakonodavcima jer samo su se tako mogle izboriti bitne promjene i rješavati korijeni problema. Za svoj uspjeh dobivali su i priznanja. Predsjednik Udruge Luka Oman primio je nagradu za promicanje mirotvorstva i nenasilja te obavljao dužnost savjetnika ministra poljoprivrede. Ipak, svojim najboljim postignućem smatraju bilo kakav, pa i onaj najmanji, korak pojedinaca prema suosjećajnom i održivu načinu života.

Uvijek glasni i uporni kada treba zaštititi životinje, 20 godina neprekidno rade na edukaciji javnosti o odgovornom postupanju prema svim životinjama s kojima dijelimo planet. ZeGeVege festivalom, kao i ostalim javnim događanjima, pozivaju građane na održivo življenje i pokazuju kako je jednostavno živjeti suosjećajno i bez nanošenja patnje onima koji se ne mogu izboriti za sebe. Svaki dan pomažu građanima prijavljivati nehumano držanje i loš odnos prema životinjama, neumorno potiču bolju provedbu Zakona o zaštiti životinja, reagiraju na svaki događaj vezan za životinje i o tome redovito obavještavaju medije i javnost jer na nepravdu ne žele i neće šutjeti.

„Iako na mnogim područjima zaštite životinja vidimo značajne pomake, pred nama je još mnogo posla. Nećemo odustati sve dok ne doživimo svijet u kojemu se na zlostavljanje svih životinja gleda istim očima kao i na zlostavljanje ljudi, sve dok ne ispraznimo baš svaki kavez i potpuno zaustavimo iskorištavanje životinja. Naši planovi su veliki i spremni smo za izazove koji nas čekaju u budućnosti. Sve koji s nama sanjaju o boljem svijetu, onom obojenom bojama solidarnosti, suosjećanja i ljubavi prema svima, pozivamo da nam se pridruže ili daju podršku”, ističu Prijatelji životinja.

Navode da mnogo toga ovisi o financijskim mogućnostima i kada one ne bi bile tako male, moglo bi se postići puno toga više. „Naš rad doslovno ovisi o podršci i donacijama, i svaka kuna nam je itekako dragocjena. Stoga koristimo ovu priliku kako bismo dosadašnjim rezultatima ukazali na svoj potencijal i veliku želju za daljnjim pozitivnim promjenama. Uplatom 20 kuna za 20 godina pomažete nam u ostvarenju daljnjih zajedničkih uspjeha i u borbi za pravedniji svijet”, apeliraju iz Udruge.

Osim donacijom prema želji i mogućnostima, Prijateljima životinja može se dati podrška i na druge načine. Više o načinima podrške i uplate donacija i članarina možete saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr/donacije, gdje se može vidjeti i prigodni video i infografika rada Udruge.

20 postignuća [ 1.10 Mb ]

Vezane teme

Download

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting