26.10.06. Zaštita životinja pred Vladom

| More

Konačni prijedlog Zakona o zaštiti životinja na dnevnom redu 192. sjednice Vlade RH

Prijedlog zakona o zaštiti životinja nakon prvog čitanja u Saboru i vraćanja Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva na svom putu prema Saboru 26. listopada 2006. u Sisku, s početkom u 12 sati, dolazi pred Vladu s očekivanim, ali i neočekivanim, izmjenama.

Zbog jasnih argumenata, očekivanja javnosti, kao i izjašnjavanja saborskih zastupnika, uvrštena je zabrana uzgoja životinja za krzno, što je veliki pomak za razvitak Hrvatske po pitanju prava životinja i njenog ugleda u svijetu. Nažalost, predloženo prijelazno razdoblje od čak deset godina je zaista pretjerano i očekujemo njegovo smanjenje na razumniji rok, s čim se slažu i sami uzgajivači, zbog negativnih iskustava s otkupljivačem krzna.

Očekivano je produžen i vrlo kratak rok, nakon kojeg je dozvoljena eutanazija u skloništima, sa 30 na 60 dana. To će ipak dati veći smisao skloništima i veću šansu udomljavanju napuštenih životinja, ponajviše u ljetnim mjesecima. To je korak naprijed k potpunoj zabrani ubijanja životinja zbog njihova napuštanja od strane nesavjesnih građana.

Jedna neočekivana i šokantna promjena, koja će doći pred članove Vlade, je izbacivanje odredbe koja nalaže da se životinje u seoskim domaćinstvima moraju usmrtiti od strane stručne osobe s prethodnim omamljivanjem, što je osnovni način da se životinje zakonski zaštite od barbarskih metoda klanja. Samo Ministarstvo je odredbu omamljivanja od strane stručne osobe naglašavalo kao jednu nužnu i vrlo važnu promjenu, kako bi se uvela bolja kontrola i životinjama u domaćinstvu dala jednaka prava kao onima u klaonici. Upravo ovu odredbu Ministarstvo je najavilo i predstavilo i samoj Europskoj uniji, stoga je razumno očekivati njeno vraćanje u Konačni prijedlog, a scene trčanja zaklanih svinja po hrvatskim dvorištima ostaviti u prošlosti.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting