01.10.08. Dani prijatelja životinja

| More

Prijatelji životinja i ove godine obilježavaju Svjetski dan vegetarijanstva, Svjetski dan farmskih životinja i Svjetski dan životinja

Već sedmu godinu za redom Prijatelji životinja obilježavaju:

1. listopada - Svjetski dan vegetarijanstva

Na trgu Petra Preradovića, s početkom u 11 sati, Prijatelji životinja pozivaju građane na degustaciju vegetarijanskog doručka gdje će se poslužiti vege kajgana bez jaja, žitarice prelivene mlijekom biljnoga podrijetla, sirni namazi od tofua (sir od soje), biljne paštete i salame i naresci biljnoga podrijetla. Vegetarijanska verzija ovog najvažnijeg obroka u danu je bolji izbor za zdravlje, posebice za krvožilni sustav, ali i etički prihvatljiva jer ne uključuje stradavanje životinja. Svjetski dan vegetarijanstva je dan 150.000 vegetarijanaca u Hrvatskoj čiji je broj u stalnom porastu, ali i većine stanovništva koja razumije važnost razvitka vegetarijanskog načina življenja.

2. listopada - Svjetski dan farmskih životinja

Nakon poziva na vegetarijanski doručak, Prijatelji životinja pozivaju u četvrtak na vegetarijanski ručak. Degustacija će se održati na Trgu Petra Preradovića, s početkom u 13 sati gdje će biti posluženi špageti s umakom alla bolognese. Svjetski dan farmskih životinja započela je obilježavati američka udruga FARM - Farm Animal Rights Movement i to na rođendan etičkog vegetarijanca Mahatme Gandhija. Danas se obilježava diljem svijeta, kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 50 milijardi krava, svinja, purana, pilića i drugih svjesnih bića koja stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta.

3. listopada nastavljaju se Dani prijatelja životinja cjelodnevnim štandom na Trgu kralja Tomislava gdje će se građani moći informirati o zaštiti i pravima životinja. Na štandu će u 19 sati početi video projekcija filma Hrana za život (Food for Life), poznati kratki film organizacije Viva! koji je preveden na hrvatski jezik. Film je namijenjen ponajprije mladima i predstavlja jak dokaz o moralnom padu svijeta, ali i daje pozitivnu poruku što je potrebno poduzeti da se stvari poboljšaju. Projekcija će se odvijati do 21 sat.

4. listopada - Svjetski dan životinja

Već tradicionalno, Grad Zagreb organizira obilježavanje Svjetskog dana životinja, a ove godine održat će se na Bundeku. Zajedno s udrugama za zaštitu životinja, udruga Prijatelji životinja sudjelovat će sa svojim štandom, a na pozornici će Lea Dekleva najaviti projekt pod nazivom 'Ja volim životinje' koji okuplja poznate pjevače u band aid za životinje s pjesmom 'Nema isprike'. Uz informativne štandove biti će postavljen i vege restoran zdrave hrane.

Premijera kazališne predstave pod nazivom Timbuktu održat će se u kazalištu ZKL scena Travno, Božidara Magovca 17, s početkom u 20 sati. Predstava skreće pozornost na beskućnike ljudske i pseće vrste i između ostaloga potiče na udomljavanje napuštenih životinja. Izvedbe će se ponavljati do 19. listopada u Sceni Travno.

Za vrijeme Dana prijatelja životinja na štandovima udruge Prijatelja životinja moći će se potpisivati peticija za zabranu plastičnih vrećica, nabaviti majice s porukama o zaštiti životinja, knjige o pravima i zaštiti životinja po pristupačnim cijenama te dobiti raznovrsni letci i brošure koji bi trebali građane potaknuti na promjenu za dobrobit životinja, okoliša i nas samih.

Svjetski dan vegetarijanstva

PZ dani 1 [ 81.95 Kb ]
PZ dani 2 [ 124.01 Kb ]

Svjetski dan farmskih životinja

PZ dani 4 [ 111.62 Kb ]
PZ dani 3 [ 109.16 Kb ]

Video projekcija

PZ dani 7 [ 64.78 Kb ]
PZ dani 8 [ 72.13 Kb ]

Svjetski dan životinja

PZ dani 5 [ 99.30 Kb ]
PZ dani 6 [ 94.67 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting