Željezo: mač s dvije oštrice

| More

Željezo potiče stvaranje slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Naravno, tijelo treba određenu količinu željeza za zdrave krvne stanice. Osim u ovoj relativno maloj količini, željezo postaje opasna tvar, djelujući kao katalizator za formiranje slobodnih radikala. Studijska istraživanja pokazala su da visoka količina željeza u krvi znači i veći rizik od raka.1

Kad se željezo jednom apsorbira u probavni trakt, tijelo ga skladišti. Mnogi od nas akumuliraju više željeza nego što nam je potrebno. Nažalost, tijelo nema način na koji bi se riješilo viška željeza. Unatoč oglašavanju koje vrše proizvođači nadomjestaka za željezo, u Americi je 'prezasićenost željezom' češća nego nedostatak željeza. Razlog je svakodnevna prehrana crvenim mesom, koja priskrbljuje mnogo više željeza nego to većina ljudi može sigurno podnijeti kroz duži period. Prehrana koja se sastoji od žitarica, povrća, voća i grahorica osigurava dovoljno željeza bez rizika od viška.

Nažalost, tijelo ne pozna način kako bi se riješilo viška željeza. Vjerovali ili ne, jedini način za smanjenje pohranjenog viška željeza je doniranje krvi.

Reference:
1 Lauffer RB. Iron Balance. New York, NY: St. Martin's Press, 1991.

Željezo [ 15.88 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting