Zakonska zabrana držanja životinja u cirkusima

| More

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je 'držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.' (čl. 53, st. 1). Udruga Prijatelji životinja smatra da bi ovu odredbu trebalo izmijeniti:

Predloženi tekst: Čl. 53, st. 1: Zabranjeno je držanje životinja u cirkusima.

Dodati točku 1. (Čl. 53, st. 1, tč.1): Zabranjeno je korištenje divljih životinja u predstavama sa životinjama.

Obrazloženje: Budući da je svako držanje životinja u cirkusu, bez obzira bile one domaće, kućne ili divlje životinje, zlostavljanje tih životinja kroz tjeranje na neprirodno ponašanje, podvrgavanje treningu u svrhu redovitih predstava i stalno seljenje i transport, jasno je da niti jednoj životinji nije mjesto u cirkusu niti bi to Zakon trebao dopuštati.

U prilog tome govori i podatak da je 32 grada Hrvatske već zabranilo gostovanje cirkusa sa životinjama.

Gostovanja svih cirkusa u Hrvatskoj koji su u svojem programu imali životinje dokazala su vidljivu nedostatnu brigu za životinje, životinje s ranama, iznemogle, gladne i žedne, koje su držali u svim vremenskim uvjetima, bez obzira koliko oni bili (ne)prikladni za njihove etološke potrebe.

Životinje u cirkusima većinu svojih života drže u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u prijevoznim vozilima. Hrana i voda su im uskraćivani da bi se izbjegao nered. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima, 90% svojega vremena čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Često se primjenjuju bičevi, električne palice i drugi 'alati' da bi ih se natjeralo na izvođenje predstave.

Cirkusi koji drže životinje nisu očuvanje vrsta ili edukacija. Nisu ni zabava jer gledati tuđu patnju, gledati besmislenost pokreta izazvanih udarcima i boli nikako ne mogu biti zabava.

Brojni gradovi i zemlje, poput Venecije, Beča, Barcelone, Grčke, Velike Britanije, Danske, Švedske, Finske, SAD-a, Izraela, Australije i drugih imaju zabranu cirkusa sa životinjama. Cirkusi s divljim životinjama zabranjeni su u Austriji, Belgiji, Kostarici i Singapuru, dok su neke od točaka s divljim životinjama zabranjene u Indiji, Finskoj, Švedskoj i Danskoj.

Postoje gradovi u mnogim zemljama u kojima su cirkusi sa životinjama zabranjeni od strane gradskih vlasti ili im je pak zabranjeno gostovanje na gradskom zemljištu, a za primjer možemo uzeti: Australiju, u kojoj se na mnogim mjestima provodi zabrana točaka s egzotičnim životinjama; Brazil - Rio de Janeiro i Porto Alegre zabranili su cirkuse koji koriste životinje; Kanadu koja je zabranila cirkuse sa životinjskim točkama u mnogim gradovima; Kolumbiju - dva glavna grada, uključujući prijestolnicu Bogotu, zabranili su korištenje životinja u cirkusima; Francusku u kojoj je prefekt Neversa u središnjoj Francuskoj zabranio životinjske točke u cirkusima; Grčku, u kojoj je Patras, jedan od glavnih grčkih gradova, zabranio cirkuse sa životinjskim točkama; Veliku Britaniju, u kojoj je oko 200 lokalnih vijeća zabranilo gostovanje cirkusa sa životinjama; SAD, u kojima mnogi gradovi zabranjuju gostovanje cirkusa sa životinjama.

Ujedno predlažemo novu odredbu koja bi jasno zabranjivala korištenje divljih životinja u predstavama sa životinjama. To je već i sada zabranjeno zakonom, ali zbog zabrane držanja bilo kojih životinja u cirkusima potrebno je divlje životinje u predstavama odvojiti u poseban stavak. U tom slučaju trebalo bi izmijeniti čl. 4, st. 2, tč. 11, tako da glasi: 'Zabranjeno je: - koristiti životinje za predstave, filmska i televizijska snimanja, oglašavanja, izložbe ili natjecanja, ukoliko ih se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah'.

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja je iz 2012. godine, a dopuna je istovjetnog prijedloga kojeg je Udruga iznijela tijekom izrade Zakona o zaštiti životinja 2006. godine.

Vezane teme

Cirkus - izvor: http://www.italymag.co.uk/sites/mainfiles/animal-circus-rome.jpg [ 191.64 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting