Zoofilija

| More

Zoofilija ili sodomija predstavlja doživljavanje spolnog zadovoljstva prilikom spolnog odnosa sa životinjama. Ova nastranost u nekim europskim zemljama je zakonom jasno zabranjena, dok u drugima, poput Hrvatske, ovaj aspekt zlostavljanja životinja nije zakonski reguliran. Prilikom donošenja Zakona o zaštiti životinja 2006. godine, udruga Prijatelji životinja predlagala je da se spolno općenje sa životinjama zabrani Zakonom, no prijedlog je odbijen argumentacijom da ovaj problem nije izražen u Hrvatskoj u mjeri da bi se trebala propisati zakonska zabrana. Navedeno je kako su životinje u širem kontekstu zaštićene općenitom odredbom Zakona koja zabranjuje 'prisiljavati životinje na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah' (čl. 4, st. 2, tč. 12. Zakona o zaštiti životinja). Međutim, navedena odredba u kontekstu zoofilije podložna je dvosmislenom tumačenju i zloupotrebi jer će zoofili, iskorištavajući prirodne nagone životinje, tvrditi da životinja nije bila prisiljena na seksualni čin, već je sama to željela, i da pritom nije doživjela bol, patnju, ozljede i strah. Stoga postoji potreba da se ova praksa jasno i nedvosmisleno zabrani Zakonom, kako bi se mogla sankcionirati.

Vladajuća koalicija u Njemačkoj, usprkos očekivanom protivljenju zoofila, pripremila je krajem 2012. godine usvajanje zabrane spolnih odnosa sa životinjama. Prijedlog novog zakona predviđa kazne do 25.000 eura ako se životinju tjera na 'aktivnost koja je netipična za tu vrstu'. Ministrica poljoprivrede Ilse Aigner složila se da se zakonom zabrani da ljudi 'koriste životinje za vlastite seksualne aktivnosti ili seksualne radnje trećih osoba', čime se također zabranjuje 'podvoditi' životinje drugima.

Spolni odnošaj sa životinjama zabranjen je u mnogim europskim zemljama, uključivo Nizozemskoj, Francuskoj i Švicarskoj. U Velikoj Britaniji je zakon promijenjen 2003, kada je maksimalna kazna doživotnog zatvora smanjena na dvije godine.

S obzirom na to da se seksualno općenje sa životinjama zakonom zabranjuje i u Njemačkoj, a u Hrvatskoj životinje ni na koji način nisu zaštićene od ove prakse, smatramo neophodnim da se ova problematika regulira Zakonom o zaštiti životinja. Predlažemo da se u Zakon, u čl. 4 uvrsti odredba: 'Zabranjeno je koristiti životinje za vlastite seksualne aktivnosti ili seksualne radnje trećih osoba.'

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja je iz 2012. godine.

Tužan pas - izvor: www.pet360.com [ 34.89 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting