Zakonska zabrana pokusa na primatima

| More

Udruga Prijatelji životinja predlaže da se Zakonom o zaštiti životinja zabrane pokusi na primatima: Zabranjuje se korištenje primata iz uzgoja za pokuse te uvoz primata i njihove mladunčadi iz divljine za pokuse.

Obrazloženje: Dosadašnja istraživanja na primatima pokazala su da majmuni posjeduju sposobnost rješavanja kompleksnih problema, složene oblike komunikacije i izvanrednu mogućnost sjećanja na prošle događaje te anticipiranje budućih. Koriste inteligenciju prvenstveno kako bi oblikovali i razumjeli odnose s drugima u svojim socijalnim grupama, kao što to čine i ljudi. Pokusi na majmunima pokazali su da, kada im je onemogućen kontakt i podrška grupe te kada su izolirani u malim kavezima, doživljavaju mentalni slom i duboku patnju, kao i ljudi. Iako nijedan zakon ne propisuje da se moraju koristiti, postalo je uobičajeno da se na njima testiraju novi lijekovi kao i neke druge tvari. Daju im se otrovne doze, najčešće prisilnim hranjenjem, kako bi se otkrilo djelovanje na njihova tijela, iako njihova tijela reagiraju različito od ljudskih. Primati se također koriste za neurološka i druga medicinska i psihološka ispitivanja. Znanstvenici namjerno oštećuju dijelove njihovih mozgova u grubom pokušaju imitiranja Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti, a zatim ih prisiljavaju da ponavljaju razne zadatke, ponekad 'motivirane' oduzimanjem hrane ili vode. Majmune često inficiraju zaraznim bolestima od kojih sami nikada ne bi oboljeli, jer nisu karakteristične za njihovu vrstu. Presudne fiziološke razlike znače da izvodeći pokuse na majmunima saznajemo samo o njima samima, a ne o nama, tako da ne iznenađuje da desetljeća izvođenja pokusa na primatima na tako mnogim područjima nisu rezultirala pronalaskom lijekova. Pokusi na primatima nemaju mjesta u modernom, civiliziranome društvu. Iako se, koliko nam je poznato, trenutno u Hrvatskoj ne obavljaju pokusi na majmunima, smatramo da u Zakon treba uvrstiti zabranu izvođenja pokusa na primatima te uvoz primata i njihove mladunčadi iz divljine za znanstvena istraživanja.

U čl. 13. Pročišćene inačice Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije navodi se da su životinje čuvstvena bića, zbog čega Unija i države članice 'punu pažnju posvećuju zahtjevima za dobrobit životinja'. I u direktivi 63/2010/EU piše da 'životinje imaju intrizičnu vrijednost koja se mora poštivati. Postoji također etička zabrinutost šire javnosti što se tiče uporabe životinja u postupcima. Stoga, prema životinjama uvijek treba postupati kao prema svjesnim stvorenjima' (12).

Nadalje, u direktivi 63/2010/EU stoji i da 'Stavovi prema životinjama ovise također o nacionalnim percepcijama i neke države članice traže da zadrže opširnija pravila vezana uz dobrobit životinja od onih dogovorenih na razini Unije. U interesu životinja i pod uvjetom da to ne utječe na funkcioniranje unutarnjeg tržišta, potrebno je omogućiti državama članicama određenu fleksibilnost u zadržavanju nacionalih pravila usmjerenih na širu zaštitu životinja u onoj mjeri u kojoj su oni u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije.' (7)

S obzirom na nužnost da Zakon o zaštiti životinja štiti interese životinja i njihovo pravo na život bez patnje i boli, smatramo neophodnim da Ministarstvo poljoprivrede kroz propise Zakona osigura širu zaštitu životinja i jasno zabrani pokuse na primatima.

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja je iz 2012. godine, a dopuna je istovjetnog prijedloga kojeg je Udruga iznijela tijekom izrade Zakona o zaštiti životinja 2006. godine.

Vezane teme

Pokusi na primatima - izvor: universityofflorida.us [ 93.92 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting