Kirurški zahvati na životinjama tijekom pokusa

| More

Prema odredbama Zakona o zaštiti životinja 'Kirurške zahvate na životinjama tijekom pokusa te pri proizvodnji bioloških pripravaka mogu obavljati veterinari, liječnici, farmaceuti, medicinski biokemičari, stomatolozi, agronomi stočari ili biolozi ako imaju položen ispit iz stavka 1. ovoga članka. U slučaju kada kirurški zahvat iz stavka 2. ovoga članka ne obavlja veterinar, odgovorna osoba za zaštitu životinja mora biti veterinar.' (čl. 32, st. 2 i 3).

Predloženi tekst Udruge: 'Kirurške zahvate na životinjama tijekom pokusa te pri proizvodnji bioloških pripravaka mogu provoditi veterinari, ako imaju položen ispit iz stavka 1. ovoga članka.

Iznimno od stavka 2. ovoga članka, kirurške zahvate tijekom pokusa na životinjama mogu provoditi i liječnici kirurzi ako imaju položen ispit iz stavka 1. ovoga članka.'

Obrazloženje: Nedopustivo je da kirurške zahvate na životinjama tijekom pokusa obavljaju pripadnici struka koji nemaju stručne naobrazbe o kirurgiji. Smatramo kako kirurške zahvate na životinjama smije obavljati isključivo veterinarska struka i eventualno liječnici specijalizirani kirurzi. Ne vidimo razlog da se ne promjeni praksa zbog unaprijeđenja Zakona o zaštiti životinja. Odredba o izvođenja kirurških zahvata na životinjama isključivo od strane veterinara i liječnika bila je u radnoj verziji Nacrta prijedloga Zakona o zaštiti životinja 2006.

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja je iz 2012. godine, a dopuna je istovjetnog prijedloga kojeg je Udruga iznijela tijekom izrade Zakona o zaštiti životinja 2006. godine.

Vezane teme

Kirurški zahvat u pokusu na maci - copyright: Brian Gunn, izvor www.animalexperimentspictures.com [ 297.42 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting