Misli o životu i osvješćivanju

| More

Janez Drnovšek
Dvostruka duga d.o.o., Čakovec, 2006.

'Životinje također uvrštavamo u živa bića. One isto tako imaju osjećaje. No mi često postupamo s njima na način kojim odajemo kako smo zapravo mi oni koji u svoj toj priči nemaju osjećaje. Sa životinjama postupamo kao s mrtvom robom i uopće nam ne pada na pamet da sa svim tim možda nešto nije u redu. Kako je to moguće?
Razlog leži u tome da svoje postupke nismo dovoljno osvijestili. Da smo svojih djela dovoljno svjesni, ne bismo tako postupali. Slijedimo ustaljene obrasce ponašanja koje prihvaćamo kao normalne, a da o njima uopće ne razmišljamo.'

Ulomak iz knjige

Knjiga koju držite u ruci jedinstvena je po mnogo čemu. Ponajprije, napisao ju je čovjek koji je većinu svojega radnog vijeka proveo u visokoj politici - dr. Janez Drnovšek, predsjednik Republike Slovenije. A opet, ovo nije knjiga o politici ili državništvu; ovo je knjiga o životu i osvješćivanju! Za mnoge, ovo je knjiga iznenađenja: 'Živimo jednostavno. Budimo cjeloviti. Budimo svjesni.' Ne očekujemo ovakve riječi od jednog političara. A opet, kamo sreće kad bi ih svi političari izgovarali!

Dr. Janez Drnovšek je glasnik jednog novog vremena. Pročitajte što vam poručuje i dobro razmislite o tome. Iako bi svijet zasigurno bio bolje mjesto kad bi svi državnici ovako govorili i postupali, njegova glavna poruka je da promjena počinje u nama. Jedino se s tog mjesta svijet može doista promijeniti.

To su nam do sada govorili neki drugi pisci, ljudi drugačijih zanimanja. Sada nam to kaže predsjednik jedne države. Došlo je vrijeme da čujemo tu poruku i da ju konačno provedemo u život.

Adrian P. Kezele

Literatura - Janez Drnovšek: Misli o životu i osvješćivanju

Također pogledajte

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting