Teologija životinja

| More

Andrew Linzey

Edukacijski centar NOVA ARKA - ustanova za obrazovanje odraslih, Stubičke Toplice, 2013, ISBN 978-953-57667-0-4

Andrew Linzey je renomirani anglikanski teolog, prvi profesor animalne etike na svijetu, predsjednik Oxford centra za animalnu etiku i autor preko 20 knjiga i više od 100 objavljenih članaka na području animalne etike u kršćanskom duhu.

Teologija životinja, temeljno djelo Andrewa Linzeya, svjetski poznatog i uvaženog kršćanskog autora na području animalne etike objavio je na hrvatskom jeziku Edukacijski centar NOVA ARKA - ustanova za obrazovanje odraslih iz Stubičkih Toplica, prevela ga je Ana Bakašun, viši lektor engleskog jezika na Filizofskom fakultetu u Splitu, a teološki ga redigirala Željka Bišćan, magistar katoličke dogmatske teologije i višegodišnji nositelj izbornog kolegija 'Teološka promišljanja zoologije' na Institutu za teološku kulturu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, koja je napisala i pogovor ovome izdanju.

Bišćan ističe da ovo izdanje plijeni posebnu pozornost, jer naša javnost konačno ima na raspolaganju djelo u kojemu može dobiti kvalitetnu informaciju o autentičnom kršćanskom, biblijski utemeljenom stavu prema životinjama. Naime, Teologija životinja je prvo djelo te vrste koje je objavljeno ne samo u Hrvatskoj, nego i na našem govornom području uopće. Djelo će u stručnom smislu sigurno zanimati teologe i filozofe te studente teologije i filozofije. No djelo će biti pravo intelektualno osvježenje za sve koji su iz bilo kojega razloga zainteresirani saznati što bi zapravo kršćani trebali vjerovati i kako se kršćanski odnositi prema životinjama. Bišćan se nada da će Teologija životinja pokrenuti ozbiljniju diskusiju o pitanjima koja se u njoj otvaraju te smatra da je ona itekako dobrodošla i u našim crkvenim i u našim svjetovnim krugovima.

Predgovor hrvatskom izdanju napisao je sam Andrew Linzey i time ga učinio posebnim. Linzey, između ostaloga, u njemu ističe: 'Knjiga dolazi u kritičnom trenutku za povijest zaštite životinja u Hrvatskoj. Hoće li Crkve nastaviti šutnju ili će upotrijebiti svoj glas (i svoju moć) da progovore u ime ostalih patećih Božjih stvorenja? Hrvatski narod tradicionalno odaje duboko poštovanje životinjama – na kraju krajeva, sama riječ "blago", doslovno prevedena na engleski znači wealth i treasure ("bogatstvo" i "blago"). Sigurno ljudi u Hrvatskoj zaslužuju crkvene vlasti koje će artikulirati njihov duboki osjećaj povezanosti sa svojim bratskim stvorenjima. Bez obzira što donosi budućnost, sada je vrijeme da obzirni kršćani razmisle o teškom položaju životinja i našoj odgovornosti prema njima.'

Teologiju životinja objavio je Edukacijski centar NOVA ARKA iz Stubičkih Toplica, a
za sve daljnje informacije zainteresirani se mogu obratiti Željki Bišćan na zbiscan@inet.hr.

Vezane teme

Literatura - Andrew Linzey: Teologija životinja [ 114.16 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting