Zapisnik XXXI.

| More

Zapisnik s 31. sastanka Mreže za zaštitu životinja

Datum: 28. veljače 2023. od 18 sati
Mjesto: online, putem aplikacije ZOOM

DNEVNI RED

  1. Izvješće o završenom projektu besplatnih kastracija na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije „Dupla kuna za dupli spas”
  2. Novi Zakon o zdravlju životinja
  3. Povjerenstvo za izmjenu Zakona o zaštiti životinja
  4. Važnost kvalitetnog i legalnog rada udruga
  5. Primjeri dobre suradnje udruga s JLS-ovima (financiranje kastracija i dr.)
  6. Registracija novog skloništa – DZZŽ Rijeka (razmjena iskustava)
  7. Predstavljanje novih članica Mreže
  8. Prijedlozi i teme za sljedeći sastanak

Prisutni:

Luka Oman iz Prijatelja životinja pozdravio je sve prisutne, najavio da su nam se pridružile dvije udruge te da će uskoro početi raditi Povjerenstvo za izmjenu Zakona o zaštiti životinja pri Ministarstvu poljoprivrede, u kojemu će sudjelovati i predstavnici udruga.

1. Izvješće o završenom projektu besplatnih kastracija na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije „Dupla kuna za dupli spas”

Svjetlana Prodanović, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja, iznijela je podatke o projektu kastracija na području Sisačko-moslavačke županije. Naglasila je da je projekt bio ujedno edukativan, što je važno za budućnost. Istaknula je i važnost suradnje među udrugama te se zahvalila na pomoći i suradnji udrugama Merida i MicKa.

2. Novi Zakon o zdravlju životinja

Luka Oman naglasio je da sve ove promjene ne dolaze preko noći, 10 godina traje borba da se neke stvari izmijene i poprave. Tako je već samo jedan članak novoga Zakona o zdravlju životinja pridonio da se uspostavi princip sljedivosti kod pasa. Postojao je i dosad, ali ne tako jasno definiran. Zakon o zdravlju životinja, koji je novi zakon i zamjenjuje velik broj dosadašnjih propisa, propisuje obavezu označavanja pasa mikročipom „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva”. To znači da svako štene, neovisno udomljava li se ili prodaje, mora prije toga biti mikročipirano i od početka se mogu pratiti njegovi skrbnici.

Nadalje, naveo je da su Prijatelji životinja odradili nekoliko sastanaka s veterinarskom inspekcijom i Ministarstvom poljoprivrede za koje se nadaju da će pomoći da se neke stvari pokrenu.

Povodom Svjetskog dana kastracije, poslali su svim lokalnim zajednicama dopis kojim ih potiču na financiranje kastracija skrbničkih pasa i mačaka te praćenje dobrih primjera gradova i općina koji to već rade uz odlične rezultate. Kontaktirali su i regionalne zajednice kako bi ih potaknuli na rad Koordinacijskih radnih skupina i donošenje Programa kontrole populacije napuštenih pasa. Program je donio Grad Zagreb s naglaskom na važnost provedbe kontrole mikročipiranja svih pasa obilaskom kućanstava, financiranja kastracija skrbničkih pasa i mačaka te redovite edukacije građana o zakonskim obavezama skrbnika i prednostima udomljavanja napuštenih pasa. Još dvije županije nisu donijele Program. Pozivaju se sve udruge da budu članice koordinacijskih radnih skupina i aktivno sudjeluju u radu.

Nadaju se da će se krenuti s izgradnjom skloništa u Dubrovniku, kao što je najavljeno, a nastavlja se i projekt u romskim naseljima u Međimurskoj županiji.

Novost je i što su dostupni europski poljoprivredni fondovi kojima se, između ostaloga, može financirati i izgradnja skloništa za napuštene životinje u ruralnim područjima. Ukupni iznos sredstava bit će na raspolaganju i jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

3. Povjerenstvo za izmjenu Zakona o zaštiti životinja

Snježana Klopotan Kačavenda rekla je da je Ministarstvo poljoprivrede najavilo za ožujak početak rada Povjerenstva za izmjene Zakona o zaštiti životinja pri Ministarstvu poljoprivrede. Veliki uspjeh za koji su se izborili je da su u Povjerenstvu zastupljeni i predstavnici udruge Prijatelji životinja, osječke Udruge Pobjede, ZEU-a Prijatelji životinja i prirode iz Čakovca i predstavnica Mreže za zaštitu životinja. Sudjelovanje udruga za zaštitu životinja u radu na izmjenama Zakona o zaštiti životinja iznimno je važno zato što udruge imaju veliko iskustvo na terenu te poznaju probleme u praksi i (ne)provedbi Zakona.

Među prijedlozima za izmjene Zakona nalaze se: potpuna zabrana držanja pasa na lancu; uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce; uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka (uz opravdane iznimke); zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu; potpuna zabrana držanja i nastupa životinja u cirkusima i druge izmjene.

Zahvalila je svima na podršci kampanji protiv držanja pasa na lancu, koja i dalje traje.

4. Važnost kvalitetnog i legalnog rada udruga

Silva Servatzy rekla je da je, uz snagu koju imamo povezivanjem u Mreži, važno da imamo jednake standarde u radu, da držimo do legalnosti i ugleda volontera i udruga svojim nastupom pred javnošću i institucijama. Predlaže izradu neke vrste standarda ili kodeksa.

Svjetlana Prodanović istaknula je da je važan naš nastup jednako kao što je važno i tko je s druge strane.

5. Primjeri dobre suradnje udruga s JLS-ovima (financiranje kastracija i dr.)

Leticija Babić je mišljenja da je, uz sve dopise, e-mailove i slično, ipak najvažniji osobni kontakt. Prve pomake koji su postignuti u Makarskoj (kućice za mace) zamijećeni su od strane novinara, turista, a temeljem tih projekata pozvani su i od drugih općina da im pomognu u tome. I veterinarska inspekcija sada poziva Udrugu da im se pridruži u nadzorima. Ima slučajeva, naravno, da su neki inspektori više zainteresirani, neki ne. U takvim slučajevima Udruga preuzima na sebe inicijativu. Primjer je čopor od 12 pasa. Na potez inspekcije čekalo se dva mjeseca, Udruga je poduzela sve pravne radnje (policija, komunalno redarstvo, inspektori) i nije bilo odgovora. Zbog dobre suradnje s lokalnim skloništem Udruga je pokupila te pse, smjestila ih u sklonište te je o tome obaviještena JLS da podmiri troškove.

Luka Oman dodao je da upravo na tome trebamo raditi, voditi se pozitivnim primjerima, napraviti kodeks. Suradnja među udrugama važna je jer se u Mreži mogu razmjenjivati dobra iskustva i ideje za rješavanje problema. Spomenuo je i da je Hrvatska zajednica općina dobro reagirala na e-mailove oko iskorištavanja poljoprivrednih fondova EU-a za zbrinjavanje životinja i tu se očekuje neki pomak.

Marina Ferenčić izvijestila je da je na njihovu području, nakon uspostave suradnje s JLS-om, tijekom godine zatečeno tek devet vlasničkih pasa bez nadzora te da više nema nečipiranih pasa. Kastracija je besplatna na području općine. Nažalost, „ubacuju” im se psi iz drugih općina, a problem je i nedostatak zainteresiranih za volontiranje.

6. Registracija novog skloništa – DZZŽ Rijeka (razmjena iskustava)

Ivana Barić iz DZZŽ Rijeka ukratko je izvijestila kako je nastajalo sklonište, o naslijeđenom stanju, o produljenom trajanju izgradnje jer su u prostoru stalno bili i psi, pa je to usporavalo radove. Zahvalila se i udruzi Farmica na savjetima koji su im olakšali pripremu za posjet veterinarske inspekcije, koja je došla u studenome 2022. te su inspektori bili zadovoljni učinjenim. Još se trebaju izgraditi prostori za oporavak i socijalizaciju te popraviti stari krovovi. Sada imaju dva djelatnika, pomoć dobivaju preko javnih radova i probacijskih ureda. Inspekcija je bila korektna oko registracije, međutim i dalje ima problema lokalno s prijavama.

Irina Morović nadovezala se na temu inspekcije i uspostave skloništa, s čime oni u Zadarskoj županiji imaju dosta problema. Projekt županijskog skloništa postoji dugo, parcela također, ali ništa se ne gradi. Udruga je morala seliti, tražili su na korištenje dio tog zemljišta, nije im odobreno, već im je grad dao jednu parcelu na korištenje na dvije godine (do izgradnje skloništa).

Luka Oman istaknuo je da su skloništa obavezna kastrirati pse u skloništu, ali i štence nakon udomljenja kada za to dođe vrijeme. Preporučio je i da se usredotoče na pozitivnu kampanju i povezivanje s udrugama koje su svoje sklonište registrirale kako bi svoje sklonište završili i što prije registrirali.

Ivana Varkonji navela je da je važna podrška medija i poznatih ljudi. Farmica je, primjerice, dobila podršku svjetski poznate grupe Iron Maiden, što je odjeknulo u javnosti.

7. Predstavljanje novih članica Mreže

Svjetlana Prodanović obavijestila je prisutne da su Mreži pristupile dvije udruge – MicKa i Utočište sunčani bregec, tako da Mreža sada broji 56 članica. Danas na sastanku nisu prisutni predstavnici Utočišta pa će nam se predstaviti sljedeći put.

Karla Horvatin iz udruge MicKA informirala je sve da su u Udruzi dvije volonterke i njihovi partneri. Prvotno su zamislili da se Udruga bavi samo macama (kastracijom i udomljavanjem), no sada se bave i ostalim životinjama.

8. Prijedlozi i teme za sljedeći sastanak

Saša Stojić predložio je da nastavimo razgovarati o mogućnostima osnivanja novih skloništa, da se vidi mogu li se osigurati sredstva od države. Ovo je problem koji muči sve, a osobito Novogradiške njuške jer su ostali bez većeg dijela smještaja i mole pomoć.

Luka Oman ponovio je da se u ruralnim sredinama mogu iskoristiti europski poljoprivredni fondovi za izgradnju skloništa.

Lara Podhraški podržala je da se trebamo držati određenih standarda u radu (npr. kod označavanja maca itd.), te da bi bilo dobro imati kodeks.

Leticija Babić podijelila je informaciju da je država izdvojila sredstva za zbrinjavanje domaćih životinja i da bi bilo dobro posvetiti se i tom problemu.

Luka Oman rekao je da je prošle godine država izdvojila 3,000.000 kn za zbrinjavanje domaćih životinja, no da se nitko nije javio; ove godine bit će raspoloživo pola tog iznosa. Prijatelji životinja uputili su Ministarstvu poljoprivrede prijedlog da pokrene donošenje propisa kojim bi se jasno propisali uvjeti držanja životinja na slobodnoj ispaši. Time bi se štitile životinje i uveo red među stočarima koji primaju državna poticajna sredstva samo zbog financijskog dobitka, no ne brinu za životinje. Znatno bi se olakšalo i postupanje nadležnim inspekcijama, koje se žale da nemaju adekvatne zakonske odredbe po kojima bi mogle postupati.

Za kraj sastanka, Saša Stojić zamolio je udruge ako mogu pomoći oko preuzimanja ili udomljavanja pasa koji su sada izgubili smještaj.

Luka Oman naveo je da je otežano financiranje aktivnosti Mreže i podsjetio članice Mreže da bi bilo dobro da uplate makar simboličnu članarinu na:

Sastanak je završio u 20 sati.

Zapisničarka: Silva Servatzy

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting