Zapisnik s prvog sastanka

| More

Sastanak voditelja udruga za zaštitu životinja s područja Republike Hrvatske

ZAPISNIK

Mjesto održavanja: Prostorije udruge Prijatelji životinja, Zagreb, Gajeva 47

Datum i vrijeme održavanja: 15.6.2008, 15h

Prisutni: Članovi udruge Prijatelji životinja te udruge prema listi u prilogu ovog zapisnika

Zaključci sastanka:

Prisutni su se složili da se oformi Mreža udruga u cilju poboljšanja međusobne komunikacije, razmjene iskustava i učinkovitijeg zajedničkog djelovanja za dobrobit životinja.

Mreža ne bi imala karakter saveza niti nekog sličnog tipa udruživanja koji podrazumijeva zajedničke financijske, ljudske ili neke druge resurse, već joj je primarna zadaća razmjena pozitivnih iskustava među sudionicima i koordinacija većih akcija kod kojih je potrebna zajednička snaga svih udruga.

Također, Mreža bi bila usmjerena oživljavanju aktivizma za prava i pomoć životinjama podjednako u svim regijama, naročito u onima gdje aktivizma niti nema, na način da udruge koje su već postigle konkretne rezultate prenesu pozitivna iskustva ostalima.

Udruga Prijatelji životinja će u tom cilju pružiti podršku udrugama u Mreži organizirajući izradu i distribuciju edukativnog i promotivnog materijala prema potrebama akcija pojedinih udruga te organizirajući sastanke, dopisivanja i druge vrste informiranja.

Na sastanku je stavljen naglasak na nekoliko bitnih točaka:

Dogovoren je zajednički prosvjed koji bi se održao 12.7.2008. u 12 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu uz sudjelovanje svih udruga.

Prosvjed bi imao tri glavna cilja:

ZAHTIJEVAMO: provođenje zakona o zaštiti životinja (izgradnja skloništa, sankcioniranje napuštenih životinja…), obavezu mikročipiranja svih pasa te programe sterilizacije pasa i mačaka.

Izradu transparenata i ostalih prosvjednih materijala organizira udruga Prijatelji životinja, uz suglasnost udruga sudionica prosvjeda.

Dogovoren je i sljedeći sastanak koji bi se održao odmah nakon prosvjeda, a na kojemu bi se, osim već dodirnutih tema, govorilo o postupcima protiv zlostavljanja životinja te će biti prezentirani načini prijavljivanja zlostavljanja, pravne odredbe u tom cilju te druge metode za suzbijanje zlostavljanja životinja.

Puno je toga korisnog izgovoreno na sastanku te je teško sve prenijeti u pismeni oblik, no postoji mogućnost snimanja sljedećeg sastanka, a i ukratko će se ponoviti bitno za one koji nisu mogli prisustvovati. Pored toga, oni koji nisu uspjeli doći, a zanimaju ih detalji, mogu dobiti informacije preko telefona.

Zaključak: Iako je protekao vrlo burno, sastanak je bio konstruktivan, konkretizirao je probleme koji se javljaju u radu udruga i moguća rješenja te otvorio niz novih pitanja za buduće sastanke.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting