Sramota

| More

John Maxwqell Coetzee

Globus media, Zagreb, 2004.

John Maxwell Coetzee rođen je 1940. godine u Cape Townu. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2003. godinu miljenik je književne kritike koja ga smatra jednim od najboljih književnika današnjice. Nagradu Booker dobio je za romane Život i doba Michaela K. (1983.) i Sramota (1999.), postajući tako prvim autorom koji je dvaput nagrađen tom nagradom u njezinoj povijesti.

Radnja romana Sramota smještena je u Cape Townu nakon pada apartheida, a u njezinu je središtu sveučilišni profesor David Lurie koji zavodi jednu od svojih studentica. Zbog afere sa studenticom prisiljen je dati otkaz, gubi prijatelje te tražeći utočište bježi svojoj kćeri Lucy, koja pokušava preživjeti radeći na malom imanju. Ironijom sudbine napada ih skupina crnih muškaraca, od čijeg nasilja David ne može zaštititi ni sebe ni svoju kćer...

Ulomak iz knjige

Ponovno nedjelja. On i Bev Shaw zaposleni su jednim od svojih lösunga. Jednu po jednu, najprije donosi mačke, a zatim pse: ostarjele, slijepe, kljaste, obogaljene, ranjene, ali jednako i mlade, zdrave - sve čiji je čas kucnuo. Jednog po jednog, Bev ih dodiruje, govori im, i uklanja ih, a potom se sklanja i promatra dok on sprema ostatke u crni plastični pokrov.

On i Bev ne razgovaraju. Dosad je od nje naučio da mora svu svoju pozornost posvetiti životinji koju ubijaju, dajući joj ono što on sada bez teškoća naziva svojim pravim imenom: ljubav.

Veže posljednju vreću i nosi je do vrata. Dvadeset tri. Ostao je još samo jedan mladi pas, onaj koji voli glazbu, onaj koji bi, da su mu dali priliku, već došepao za svojim drugovima u ordinaciju, dvoranu s pocinčanim stolom, gdje u zraku još vise bogati, izmiješani mirisi, među kojima i onaj s kojim se nikad u životu neće susresti; miris izdisanja, kratkotrajni, nježan miris oslobođene duše.

Ono što pas nikada neće pojmiti (ne u mjesecu u kojem ima nedjelja, pomisli on), što mu njegov njuh neće reći, jest kako se to može ući u naizgled sasvim običnu sobu i nikad više izaći iz nje. Nešto se događa u toj sobi, nešto neizgovorljivo: tamo se duša čupa iz tijela; nakratko zatreperi u zraku, izvijajući se i trzajući, tada je nešto usiše i više je nema. Sve će to ostaviti za sobom: ova soba nije soba, nego jama u kojoj se cijedi postojanje.

Literatura - John Maxwell Coetzee: Sramota [ 25.88 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting