Dijelovi tijela u tanjuru

| More

Zamislimo ljudske dijelove tijela u posudama za meso, upakirane u celofan, ponuđene kupcima u trgovinama. Prizor koji sablažnjava, no jednak prizor se može vidjeti svakodnevno gotovo u svakoj trgovini, samo što se ne radi o 'ljudetini', već 'samo' o 'teletini' ili 'janjetini'. Zar taj 'samo' treba isključiti naše suosjećanje, tjerati nas da zaboravimo kako je 'teletina' nečije dijete, i kako od janjeta nastaje 'janjetina'.

Zašto je tako teško podnijeti istinu da se preko 60 milijardi životinja muči i ubija zbog ljudske prehrane i da svatko izabirući meso u svojoj prehrani direktno sudjeluje u tome. Teško je čitati i o mesnoj industriji u kojoj se još i danas goveda bez omamljivanja kastriraju i odstranjuju im se rogovi. Pilićima se brutalno odsijecaju kljunovi, svinjama se izbijaju očnjaci, režu repovi i kastrira ih se pri punoj svijesti. Mnoge životinje umiru od upale pluća, dehidracije, iznemoglosti ili infekcija.

Teško deprimirane životinje u proizvodnji mesa vegetiraju nagurane u mračne bokseve ili kaveze u kojima se ne mogu pomaknuti niti nekoliko koraka. Kada nakon mučnog transporta stignu u klaonicu, životinje se često pri punoj svijesti vješa na tekuću vrpcu ili baca u kipuću kupku.

Još je teže živjeti s tim informacijama i ne poduzeti ništa. Uz obilje mahunarki, žitarica, gljiva, sjemenki, povrća i voća, u tgovinama su dostupne i biljne kobasice, šunke, paštete, odresci i još mnogo toga, pa stoga nije teško zaobići ‘krvave' police kako bi svoje tanjure, umjesto dijelovima tijela, napunili hranom zbog koje nas neće proganjati savjest i koja će nam dati vitalnost i zdravlje.

Neka vas ova pozitivna provokacija ne uvrijedi, već potakne na razmišljanje koliko su naši svakodnevni postupci povezani s okrutnošću prema životinjama i koliko svaki pojedinac može doprinijeti da se ta okrutnost zaustavi.

Luka Oman

Vezane teme

Dijelovi tijela u tanjuru [ 4.55 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting