Lisice u gradu i drugim naseljenim područjima

| More

Lisice su čest prizor u gradovima i prigradskim naseljima Europe, Australije, Japana i Sjeverne Amerike gdje lisice smatraju urbanim životinjama, baš kao i pse i mačke, i organiziraju miran suživot ljudi s divljim životinjama. Primjerice, 1995. procjenjivalo se da u Engleskoj ima oko 33 000 urbanih lisica, a danas je njihov broj još veći.

Lisice ne napadaju, odnosno nisu opasne. Normalno je da dolaze u naselja jer su znatiželjne ili gladne. Lisice se ne mogu tako dobro prikriti kao kune ili lasice jer su velike, a i ne skrivaju se previše od ljudi, pogotovo ako su mlade. Vidjeti lisicu trebao bi biti uobičajeni prizor jer divlje životinje jesu dio grada.

U Hrvatskoj se od 2011. godine uspješno provodi oralna vakcinacija lisica te nema potrebe za strahom od bjesnoće. Prijavljivati se trebaju jedino životinje čudnog ponašanja, a ne sama njihova prisutnost. Lisice se često približe stambenim objektima jer ih netko hrani ili ima nezaštićenog otpada, no rijetko će se približiti čovjeku. U gradovima se mogu vidjeti predstavnici mnogobrojnih vrsta divljih životinja, a među njima su: lasice, kune zlatice, ježevi, vjeverice, pa tako i lisice.

Vezane teme

Lisica [ 185.89 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting