03.12.21. Zabrana lova je budućnost

| More

Međunarodni dan protiv lova prilika je da se osudi ubijanje životinja zbog zabave

FB_Psi laju karavane prolaze [ 155.78 Kb ]

- Fotografije ubijenog medvjeda na Krku jasno prikazuju izopačenost lova

Udruga Prijatelji životinja na Međunarodni dan protiv lova, 3. prosinca, podsjeća na činjenicu da iza svakog lova ostaje izmučena, prestravljena i kukavički ubijena životinja, koju je netko čekao u zasjedi kako bi ju ustrijelio ili joj je postavio zamku kako bi skončala u mukama. Prijatelji životinja ističu da zbog lova i krivolova godišnje stradava na tisuće zaštićenih ptica i ostalih životinja.

Iz Udruge dodaju da se lov promovira kao trofejni, kao turizam, kao sport i kao atrakcija. „Uzbuđenje zbog počinjenog nasilja, krivolov, uzgoj tzv. lovne divljači i njihovo puštanje u prirodu te naseljavanje vrsta, dovođenje stranih lovaca – sve to povezano je s lovom. Danas, u 21. stoljeću, lov na životinje barbarski je i nehuman. Strast oduzimanja života drugom biću suština je lova, u njega je utkano nasilje i zato je lov etički neprihvatljiv”, naglašavaju Prijatelji životinja.

Ekološki biolozi navode da je lov, nakon industrijskog uzgoja, drugi najveći neprijatelj vrsta. I ekološke studije utemeljene na terenskom istraživanju pokazale su da životinje imaju unutarnji mehanizam za regulaciju rasta populacije, što se ne ostvaruje lovom. Ako populaciji prijeti prekobrojnost, smanjuje se stopa nataliteta. U onim dijelovima Europe u kojima je lov zabranjen, primjerice u talijanskim nacionalnim parkovima, švicarskom nacionalnom parku i na grčkom otoku Tilosu, nikad dosad nije utvrđena prekobrojnost populacije. U gotovo svim ostalim zemljama svijeta lov je zabranjen u područjima gdje je priroda posebno zaštićena, a ni ondje nije došlo do prekomjernog rasta populacije.

Prijatelji životinja smatraju da pojam lova ne smije ostati nedodirljiv: „Lov je učinio veliku štetu prirodi, negdje i nepopravljivu. Nema opravdanja da se odmah ne zabrani promocija lova kao turizma, kao sporta, a treba odmah zabraniti i trofejni lov. To bi dovelo do daljnjeg preispitivanja štetnosti lova. Lov je pucanje po životinjama, ubijanje živih bića, a ne odstrel i očuvanje prirode.”

„Fotografija prije dva dana ubijenog medvjeda na otoku Krku, razapetog i izloženog na ponos onoga koji ga je ubio i očito uživao u tome, vožnja s ubijenom životinjom kojoj su namjerno razjapljena usta i svezane šape, koje se nisu uspjele obraniti od lovačke puške, jasno pokazuje što je lov i kakve poruke u svijet odlaze iz Hrvatske”, zgroženi su Prijatelji životinja.

Poručuju da je budućnost u promociji ekoturizma, odnosno „lova” na životinje fotoaparatima, a ne puškama, što je sve raširenija praksa u svijetu. U takvoj vrsti turizma nalaze se veliki potencijali – nova radna mjesta, velik priljev novca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. To je istinska zaštita okoliša i približavanje životinjama koje više neće visjeti sa zidova kao trofeji, nego živjeti svoje živote.

Više o Međunarodnom danu protiv lova može se pročitati OVDJE.

FB_Psi laju karavane prolaze [ 171.82 Kb ]

Vezane teme

FB_Psi laju karavane prolaze [ 168.42 Kb ]FB_Psi laju karavane prolaze [ 119.23 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting