05.03.07. Aquapark da, dupinarij ne!

| More

Plan izgradnje dupinarija protivan je Zakonu o zaštiti životinja koji zabranjuje nastupe divljih životinja u predstavama kao i nastojanjima Hrvatske da zaštiti morske sisavce

- Prijatelji životinja protive se izgradnji dupinarija u Vodnjanu i držanju morskih sisavaca u zatočeništvu

Kod grada Vodnjana mađarski investitor Aqua Adora, planira gradnju aquaparka pod nazivom Aquamania u sklopu kojeg žele sagraditi i dupinarij.

Iako će projekt izgradnje aquaparka – vrijednog oko 8 milijuna eura – mnogi podržati, izgradnja dupinarija u sklopu njega za svaku je osudu. Izgradnja dupinarija, koji je jedan od najokrutnijih načina iskorištavanja divljih životinja, ne smije se dogoditi ni pod kojim uvjetima. I to ne samo zbog Zakona o zaštiti životinja, koji izričito zabranjuje korištenje divljih životinja u cirkusima i drugim predstavama, već i zbog ugleda Hrvatske koja je član Međunarodne komisije za kitolov (IWC). Osim toga, Hrvatska je potpisnica ACCOBAMS-a koji se protivi zatočavanju morskih sisavaca te je pristupila CITES-u, a 2006. godine proglasila osnivanje rezervata za dupine na Malom Lošinju – prvog takvog rezervata na Mediteranu – čime je jasno odredila svoje opredjeljenje i smjernice o očuvanju i zaštiti morskih sisavaca.

U Hrvatskoj se ne bi smijelo podržavati i dozvoljavati izgradnju dupinarija bez obzira jesu li dupini uhvaćeni u prirodi ili rođeni u zatočeništvu. Nema apsolutno nikakvog opravdanja za zatočavanje dupina, posebice u aquaparkovima, koji nude toliko izvrsnih i raznovrsnih načina uživanja u čarima vode. U dupinarijima su ti sisavci prisiljeni izvoditi trikove i zabavljati posjetitelje. Dupini su vrlo društvene životinje koje u svojim oceanskim domovima plivaju zajedno u društvu od tri do 10 dupina ili u skupinama od stotinu dupina, plivajući tako i do 70 kilometara dnevno. Zatvaranje dupina u skučene bazene za njih je kao da su zatočeni u virtualnu kadu. Stres uzrokovan zatočeništvom također slabi njihov imunološki sustav – unatoč tobožnjim prednostima postojanja veterinarske skrbi i pružanja redovitih obroka – što vodi do bolesti ili čak smrti.

Budući dupinarij planira zarađivati novce i na plivanju s dupinima što je opasno za ljude i za zatočene dupine. Idući neobuzdano za profitom, vlasnici bazena i programa s plivanjem neće reći sudionicima da ulaze u rizik opasan po zdravlje ne samo dupina već i svoje vlastito. Neke bolesti mogu se prenositi s dupina na ljude kao što je slučaj sa salmonelom. Dodatna mogućnost je i da prirodni grabežljivac nekoga ozlijedi. Primjereno stresu zbog života u kavezu i činjenice da nemaju mehanizam za bijeg, dupini su često izloženi sudarima i ranjavanju s neobuzdanim plivačima. Prije nekoliko godina vlasti Sjedinjenih Država zabranile su 'programe s plivanjem', zabrinute za zdravlje dupina zbog rana zadobivenih od plivača.

U divljini dupini mogu doživjeti 25 do 50 godina starosti. Ali u vodenim parkovima ti morski sisavci rijetko prežive više od 10 godina u zatočeništvu. Više od polovice dupina umire u prve dvije godine zatočeništva dok ostali dupini žive u prosjeku samo šest godina. Sve to su jasni razlozi da držanje dupina u zatočeništvu ne bude ni pod kojim uvjetima odobreno od strane hrvatskih vlasti.

Stoga su Prijatelji životinja uputili Gradskom poglavarstvu Vodnjana dopis u kojem traže da se iz projekta izgradnje aquaparka potpuno izostavi izgradnja dupinarija. Dopisi su također upućeni i Ministarstvu kulture te Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Udruga Prijatelji životinja smatra da se građani Hrvatske trebaju ponositi svojim morem i dupinima u njemu, a ne zatočenim životinjama te od hrvatskih vlasti očekuje da u potpunosti spriječe izgradnju dupinarija u Vodnjanu.

Zvuči nevjerojatno, no planovi za izgradnju dupinarija događaju se upravo u godini koju je Konvencija o migracijskim vrstama Ujedinjenih naroda proglasila 'Godinom dupina'. Ovim divnim stvorenjima pripada otvoreno more, gdje svoj život mogu proživjeti onako kako im je to priroda dala, a ne da ih se pretvara u zatočenike bazena u kojima će tijekom svojih skraćenih i umjetnih života biti prisiljeni plivati s ljudima ili u predstavama izvoditi trikove.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting