Novinari napadnuti i uhićeni dok su snimali ubijanje tuljana u Namibiji

| More

Britanskog novinara i njegovog južnoafričkog vodiča u četvrtak, 16. srpnja, napali su lovci na tuljane dok su snimali kontroverzni namibijski lov na tuljane, nakon čega ih je uhitila policija.

Jima Wickensa, izvjestitelja agencije Ecostorm sa sjedištem u Brightonu, i Barta Smithersa, nezavisnog snimatelja i vodiča, napala je skupina lovaca na tuljane naoružana palicama, prije nego što im je ukradena video oprema u Cape Cross rezervatu za tuljane u zapadnoj Namibiji.

Ekipa, u suradnji s nizozemskom nevladinom organizacijom Bont voor Dieren, snimala je ubijanje tuljana oko dvadeset minuta prije nego što im je prišla skupina lovaca i napala ih - navodno ih srušivši na tlo i udarajući palicama.

Njihove kamere i snimljeni materijali također su im oduzeti u incidentu, koji se dogodio oko 7 sati ujutro.

Policija je po dolasku na mjesto događaja uhitila snimateljski dvojac pod sumnjom povrjede posjeda i ometanja.

Prema riječima Jima Wickensa, lovac na tuljane napao ih je dok su bili u policijskom vozilu.

Novinar i snimatelj trenutačno se nalaze u lokalnoj policijskoj postaji.

Andrew Wasley, jedan od direktora Ecostorma, izjavio je: 'U ovom trenutku surađujemo s britanskim Visokim povjerenstvom u Namibiji kako bismo ustanovili točno što se dogodilo i osigurali oslobođenje naše ekipe. Očito se dogodio težak i ničim izazvan napad na dvojicu novinara koji su radili svoj posao - skupljali informacije i slike vrlo tajnovitog namibijskog lova na tuljane.'

'Tražimo trenutno oslobađanje Jima Wickensa i Barta Smithersa i želimo da namibijske vlasti istraže ove napade i krađu opreme', dodao je.

Udruga Prijatelji životinja, zajedno sa sve većim brojem međunarodnih boraca za prava životinja, pridružuje se udruzi Bont voor Dieren u zahtijevu za trenutnim puštanjem dvojca iz pritvora.

Namibijski lov na tuljane 1Namibijski lov na tuljane 2Tuljani u Namibiji [ 44.97 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting